Τα τελευταία χρόνια η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στα Μέσα Ενημέρωσης και διεκδικεί σταθερά μέρος του δημόσιου διαλόγου σε διεθνές επίπεδο. Αυτή η νέα επιχειρηματική πρακτική γεννήθηκε και αναπτύσσεται ως η καλύτερη επιλογή για να καλύψει νέες ανάγκες που δημιούργησαν βασικές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές μεταβλητές των τελευταίων χρόνων. Και μέσα σε μια δεκαετία η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη όχι μόνον δημιούργησε ένα νέο ακαδημαϊκό πεδίο έρευνας και μελέτης σε πολλά πανεπιστήμια του κόσμου, αλλά και αποτελεί κύρια στρατηγική επιλογή για βιώσιμη ανάπτυξη τον 21ο αιώνα.
Παρ’ όλα αυτά παραμένει έννοια στο βάθος της άγνωστη, δίνοντας την ευχέρεια στον καθένα μας να την ερμηνεύσει όπως νομίζει ή και να την εφαρμόσει όπως θεωρεί ότι θα αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Επιγραμματικά, οι βασικοί στόχοι του βιβλίου είναι να παρουσιάσει με απλό και κατανοητό τρόπο την πραγματική έννοια και τις διαστάσεις της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αλλά και να καταγράψει τους κυριότερους θεσμούς, τα όργανα και τους μηχανισμούς της ΕΚΕ σε διεθνές επίπεδο, καλύπτοντας ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία.
Επιπλέον, σκοπός του βιβλίου είναι να περιγράψει τα βασικά εργαλεία, τις μεθόδους και τις διαδικασίες για την εφαρμογή της ΕΚΕ μέσα από πραγματικές περιπτώσεις αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η ΕΚΕ δεν είναι υπόθεση μόνο των εταιρειών, αλλά όλων μας. Τέλος, το βιβλίο αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου μοντέλου εφαρμογής της ΕΚΕ, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα ενδιαφέροντα μέρη.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Μαρία Βαξεβανίδου είναι πτυχιούχος και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομική Ανάλυση και τη Διαχείριση των Ανθρωπίνων Πόρων σε Πανεπιστήμια της Γαλλίας. Τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει το ερευνητικό της ενδιαφέρον στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, παρουσιάζοντας μελέτες σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά. Έχει κάνει εισηγήσεις σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών και είναι μέλος επιτροπών για την αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα.