Παιδικοί Σταθμοί και Ασφάλεια

Επεξήγηση στα θέματα ασφάλειας της υγείας, των παιδικών σταθμών

Γράφει ο παιδίατρος Κων/νος Νταλούκας

Για περισσότερα ιατρικά θέματα για το παιδί, επισκεφθείτε το ιστολόγιό του.

Μήπως ο παιδικός σταθμός είναι κοντά σε βιομηχανική περιοχή;

Δεν εκπέμπουν επικίνδυνους ρύπους και δεν δημιουργούν προϋποθέσεις ικανές να βλάψουν την υγεία, όλες οι βιομηχανίες. Όμως μερικές από αυτές πραγματικά εκπέμπουν ρύπους που μπορεί να περιορίσουν την ποιότητα του αέρα ή να μολύνουν τα υπόγεια ύδατα. Άλλες βλαπτικές επιδράσεις σε μια βιομηχανική περιοχή μπορεί να είναι ο έντονος και συνεχής θόρυβος, και η αυξημένη κυκλοφορία. Εξ άλλου τα εδάφη σε περιοχές που είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την βιομηχανία θεωρούνται περισσότερο μολυσμένα από τα άλλα.

Συμβουλές για τα παιδιά

• Όλοι οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να διαθέτουν σύστημα εξαερισμού που περιοδικά να ελέγχετε από ειδικευμένο προσωπικό.
• Συχνά να γίνετε έλεγχος του νερού για να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας.
• Αν βλέπεις ότι υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα του αέρα στην περιοχή σου, ενεργοποιήσου. Κατήγγειλε το γεγονός και ενώσου με άλλους οργανισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας του αέρα, και προσπάθησε να αναδείξεις το πρόβλημα.
• Όταν επιλέξεις μια περιοχή για κατοικία ή παιδικό σταθμό, πάντοτε να λαμβάνεις υπ’ όψιν την γειτνίαση με πηγές που μπορεί να ρυπαίνουν τον αέρα, καθώς επίσης τον θόρυβο και την κυκλοφορία.

Μήπως στον σταθμό γίνονται επισκευές;

Το ξήλωμα σε πατώματα, το γκρέμισμα τοίχων και άλλων υποδομών επιβαρύνει τον αέρα με  σκόνη, άσβεστο, ρινίσματα μετάλλων, μόλυβδο από τις μπογιές, εντομοκτόνα και μούχλα. Τα υλικά της ανακαίνισης επίσης μπορεί να ελευθερώσουν επικίνδυνες για την υγεία ουσίες, όπως πτητικούς οργανικούς διαλύτες (VOCs), σκόνη και αντιμυκητησιακές ουσίες. Το καλό με τις ανακαινίσεις είναι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο για την υγεία περιβάλλον, επιλέγοντας υλικά ασφαλέστερα για την υγεία μας και φροντίζοντας για την άρτια τοποθέτηση τους.

Συμβουλές για τα παιδιά

• Οι έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά πρέπει να απομακρύνονται από τα κτίρια που κάνουν ανακαινίσεις, μέχρι οι εργασίες να τελειώσουν και ο χώρος να έχει καθαριστεί και αεριστεί επαρκώς.
• Προγραμματίστε την ανακαίνιση τότε που τα παράθυρα μπορούν να μείνουν ανοιχτά για να αερίζεται ο χώρος και ελέγξτε την σκόνη όσο καλύτερα μπορείτε.
• Επιλέξτε φυσικά και ανθεκτικά υλικά που να χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση και καθάρισμα. Αυτό βοηθάει στην διατήρηση των φυσικών πόρων και μειώνει την ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Μήπως το χρώμα από τους τοίχους του σταθμού (μέσα και έξω) ξεφλουδίζει μαδάει ή τρίβεται;

Μήπως στον σταθμό διατηρούν οικοδομικά χρώματα, διαλυτικά ύγρά, καθαριστικά υγρά ή εντομοκτόνα;

Πολλά από τα χημικά καθαριστικά περιέχουν επικίνδυνες για την υγεία, κυρίως των παιδιών, χημικές ουσίες. Τα παιδιά μπορεί να εκτεθούν σε αυτά τα χημικά όταν αυτά θα ελευθερωθούν στον αέρα κατά την χρήση τους. Ακόμα και αυτά που είναι καλά κλεισμένα και αποθηκευμένα σε ντουλάπια, με τον χρόνο μπορεί μερικές φορές να ελευθερώσουν χημικά στην ατμόσφαιρα.  Τα χημικά αυτά μπορεί να συγκεντρωθούν σε μέρη που δεν αερίζονται, όπως τα ντουλάπια που φυλάμε τα ποτήρια μας. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε και ένα άλλο μεγάλο κίνδυνο που παραμονεύει τα παιδιά μας, από αυτά τα χημικά, τις δηλητηριάσεις. Διατηρήστε και αποθηκεύστε λιγότερο τοξικά προϊόντα, έτσι ώστε να περιορίσετε τον κίνδυνο της βλάβης της υγείας του παιδιού σας.

Συμβουλές για τα παιδιά

• Διαβάστε τις ετικέτες των κουτιών και αποφύγετε προϊόντα που έχουν επικίνδυνα σύμβολα ή γράφουν στο κουτί “τοξικό, εκρηκτικό, διαβρωτικό”, κλπ.
• Επιλέξτε “πράσινα” ή μη-τοξικά προϊόντα. Αν χρειάζεστε οπωσδήποτε ένα τοξικό προϊόν αγοράστε μια μικρή ποσότητα, ακριβώς όση χρειάζεστε, και ακολουθείστε τις οδηγίες με μεγάλη προσοχή.
• Αερίστε τον χώρο καλά κατά την χρήση του προϊόντος. Κρατήστε τα παιδιά μακριά από τους χώρους αυτούς μέχρι που η μυρωδιά να έχει εξαφανιστεί.
• Αποθηκεύστε τα προϊόντα σφραγισμένα και με άθικτη την ετικέτα τους, σε κλειδωμένες  αποθήκες. Απορρίψτε την περίσσεια του προϊόντος σαν να ήταν τοξικό απόβλητο.

Μήπως τα παιδιά και το προσωπικό κυκλοφορούν με τα παπούτσια τους ;

Πολλές ουσίες μεταφέρονται στο εσωτερικό των κατοικιών με τα παπούτσια, τα ζώα και τις ρόδες από τα καροτσάκια. Ουσίες όπως μέταλλα, εντομοκτόνα, λιπάσματα, και περιττώματα ζώων. Όταν μπούνε στο σπίτι μας οι ουσίες αυτές, κάθονται με την μορφή σκόνης στο πάτωμα, σε επιφάνειες, και στα χαλιά. Τα μικρά παιδιά περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας κοντά στο πάτωμα και είναι έτσι πιθανότερο να εκτεθούν περισσότερο στις ουσίες αυτές. Κρατώντας την βρωμιά και την σκόνη έξω από τους εσωτερικούς χώρους βοηθάμε στο να μην εκτεθεί το παιδί μας στους επικίνδυνους αυτούς ρύπους.

Συμβουλές για τα παιδιά

• Βάλτε τους όλους να βγάζουν τα παπούτσια τους στην είσοδο.
• Χρησιμοποιείστε χαλάκια στην είσοδο ώστε να συγκρατήσετε την σκόνη και την βρωμιά έξω από τους εσωτερικούς χώρους. Χρησιμοποιείστε χαλάκια που να πλένονται. Πλύνετε τα συχνά αλλά όχι στο πλυντήριο.
• Προωθείστε την χρήση υποδημάτων (πχ παντόφλες) για μέσα στο σπίτι.
• Διαλέξτε παιδικό σταθμό που είναι κατασκευασμένος έτσι που ο γονιός δεν θα χρειαστεί να διασχίσει όλο τον σταθμό για να αφήσει και να πάρει το παιδί του.

Μήπως τα παιδιά χρησιμοποιούν υλικά κατασκευών και καλλιτεχνικών που μυρίζουν έντονα;

Κάποια υλικά περιέχουν ουσίες που μπορεί να είναι βλαπτικές για την υγεία των παιδιών. Για παράδειγμα έχει βρεθεί μόλυβδος σε κάποιες μπογιές, κραγιόν και κιμωλία.  Διαλυτικά που χρησιμοποιούνται σε κόλλες και μαρκαδόρους μπορεί να ελευθερώσουν πτητικούς οργανικούς διαλύτες (VOCs). Ο όρος “μη τοξικό” σημαίνει ότι το προϊόν δεν προκαλεί οξεία δηλητηρίαση. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το προϊόν είναι ασφαλές για την υγεία, στην επαφή του με τον άνθρωπο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. 
Η ετικέτες που υπάρχουν στην συσκευασία των προιόντων μας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες  για την ασφάλεια του προϊόντος. 

Αναζητείστε:
• “Μη τοξικά” προϊόντα.
• Ετικέτες που δεν έχουν επικίνδυνα σύμβολα.
• Προϊόντα που δεν έχουν προειδοποιητικές ενδείξεις όπως “επικίνδυνο αν καταποθεί, αν έρθει σε επαφή με τα μάτια κλπ”. 
• Προτιμήστε να αγοράζετε προιόντα που είναι κατασκευασμένα σε χώρες όπως η Ευρώπη, η Αμερική, ο Καναδάς,  η Αυστραλία, και να είστε επιφυλακτικοί με χώρες όπως η Κίνα, το Βιετνάμ κλπ. Οι νόμοι του διεθνούς εμπορίου δεν είναι παντού οι ίδιοι και επομένως το ίδιο προϊόν δεν έχει περάσει τους ίδιους ελέγχους ασφάλειας για την υγεία σε όλα τα κράτη. Το ότι κυκλοφορεί στην χώρα μας δεν μας εξασφαλίζει.  

Συμβουλές για τα παιδιά

• Διαβάστε τις ετικέτες και ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αν η ετικέτα δεν περιέχει αρκετές πληροφορίες για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια στην υγεία του προϊόντος, επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή και ζητήστε να σας παρέχει πληροφορίες για την ασφάλεια της υγείας των παιδιών σε σχέση με το προϊόν του.
• Επιλέξτε τζελ, υγρά και πάστες αντί για πούδρες και σπρέι που εισπνέονται ευκολότερα. Αν η πούδρα πρέπει να αναμιχθεί με νερό κάντε την ανάμειξη σε καλά αεριζόμενο μέρος όπου τα παιδιά δεν είναι παρόντα.
• Επιλέξτε υδατοδιαλυτά αντί για άλλα προϊόντα που αραιώνονται με διαλύτες.
• Αερίστε καλά την περιοχή, επιβλέψτε τα παιδιά σας, μην τους επιτρέπετε να τρώνε και να πίνουν ενώ ασχολούνται με δημιουργικές κατασκευές και καλλιτεχνικά, και βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά αλλά και το προσωπικό θα πλύνει πολύ καλά τα χέρια του στο τέλος της δραστηριότητας. 
• Στο τέλος των καλλιτεχνικών και κατασκευαστικών δραστηριοτήτων καθαρίστε πολύ καλά τον χώρο. Καθαρίστε με ένα νωπό πανί και όχι απλώς σκουπίζοντας για να περιορίσετε απλά την σκόνη. Διατηρείστε τα υλικά των δραστηριοτήτων αυτών μακριά από τα παιδιά και στις αρχικές τους συσκευασίες.

Μήπως υπάρχουν αντικείμενα και παιχνίδια από μαλακό πλαστικό (που ζουλιούνται);

Μερικά μαλακά πλαστικά παιχνίδια είναι κατασκευασμένα από βινύλιο (PVC). Το βινύλιο μπορεί να μαλακώσει όταν προστεθούν κάποια χημικά όπως τα φθαλικά, χημικά που μπορεί να “περάσουν” στο παιδί όταν τα βάλει στο στόμα του. Τα φθαλικά επίσης μπορούμε να τα βρούμε και σε άλλα προϊόντα της καθημερινής χρήσης, όπως το γυαλιστικό νυχιών, διάφορα προϊόντα ομορφιάς, πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και στον αέρα των εσωτερικών χώρων. Τα φθαλικά είναι ύποπτα για πολλές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία, ιδίως στην επίδραση που έχουν στο αναπτυσσόμενο αναπαραγωγικό σύστημα των αγοριών. Κάποιοι από τους κατασκευαστές μετά από πιέσεις που έχουν δεχτεί από κράτη και γονείς έχουν “περάσει” σε άλλα πλαστικά. Συστήνετε οι γονείς να πετάξουν τα παιχνίδια και αυτά για τα δόντια που είναι κατασκευασμένα από μαλακό πλαστικό.

Συμβουλές για τα παιδιά

• Όλα τα πλαστικά, για λόγους ανακύκλωσης, έχουν συνήθως στο κάτω μέρος ένα τριγωνικό σύμβολο με τρία βέλη, που μέσα έχει ένα αριθμό. Σαν προφύλαξη απορρίψτε τα πλαστικά που περιέχουν τον αριθμό “3” που αναφέρεται στο βινύλιο, αλλά επειδή πολλά παιχνίδια και πλαστικά δεν έχουν καμία σήμανση, αποφύγετε εντελώς τα παιχνίδια και τα αντικείμενα από μαλακό πλαστικό, ιδίως αν αυτά είναι για την οδοντοφυΐα.
• Αν βγείτε για να αγοράσετε πλαστικά παιχνίδια για παιδιά, αναζητείστε για να βρείτε την ετικέτα που θα επισημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει φθαλικά. Μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή με τον κατασκευαστή και να του ζητήσετε να σας απαντήσει γραπτώς αν το προϊόν του περιέχει φθαλικά άλατα.
• Ζεστάνετε φαγητά και γάλα σε γυάλινα σκεύη, σε ανθεκτικά κεραμικά ή σε μεταλλικά αντί για πλαστικά. Η αυξημένη θερμοκρασία κάνει τα φθαλικά να μεταφέρονται από το πλαστικό δοχείο στο περιεχόμενο σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.
• Όπου αυτό είναι δυνατόν, μην αγοράζετε προϊόντα που είναι κατασκευασμένα από μαλακό βινύλιο όπως για παράδειγμα κουρτίνες μπάνιου, καλλύματα, αδιάβροχα, πλαστικά δάπεδα κλπ αλλά προτιμήστε να είναι από εναλλακτικά υλικά, όπως το ύφασμα, το πολυέστερ κλπ. 
http://en.wikipedia.org/wiki/Mildew 

Μήπως ο σταθμός δέχεται μεταχειρισμένα παιχνίδια;

Τα μεταχειρισμένα παιχνίδια δεν έχουν την αρχική τους συσκευασία. Η συσκευασία είναι απαραίτητη αφού μπορεί να περιέχει σημαντικές πληροφορίες ασφάλειας για την υγεία και για την χρήση του προιόντος. Στις οδηγίες περιέχονται πληροφορίες για την κατάλληλη ηλικία χρήσης, μπορεί να περιγράφει τις ουσιες που περιέχονται και να αναφέρει την διεύθυνση και το τηλέφωνο του κατασκευαστή. Παιχνίδια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1970 μπορεί να περιέχουν τοξικά χημικά. Πολλά παλιότερα προϊόντα, για παράδειγμα πλαστικά για την οδοντοφυΐα (ράμπερς) μπορεί να περιέχουν φθαλικά άλατα και δεν θεωρούνται ασφαλή για την υγεία του παιδιού σύμφωνα με τις σημερινές προδιαγραφές. Σπασμένα και παλιά παιχνίδια μπορεί να περιέχουν σκόνη, μύκητες, παράσιτα και άλλα αλλεργιογόνα. Αυτό ισχύει και για τα βιβλία.

Συμβουλές για τα παιδιά

• Ελέγξτε τα παιχνίδια που σας χαρίζουν, ιδίως αυτά που δεν έχουν την αρχική τους συσκευασία.
• Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφύγετε παλιότερα και χρησιμοποιημένα πλαστικά παιχνίδια για τα πολύ μικρά παιδιά.
• Μην χρησιμοποιείτε βαμμένα παιχνίδια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1970.

Μήπως το μεγαλύτερο μέρος του δαπέδου καλύπτεται με χαλιά; 

Αν τα καινούργια σας χαλιά έχουν κάποια μυρωδιά, αυτό αποτελεί σημάδι ότι πτητικά οργανικά συστατικά (VOCs – http://en.wikipedia.org/wiki/Vocs) ή άλλα χημικά που εξατμίζονται και περιέχονται στον αέρα. Τα πτητικά αυτά χημικά συγκεντρώνονται σε μη καλά αεριζόμενους χώρους και συνδέονται με ένα πλήθος από βλαπτικές επιδράσεις στην υγεία, όπως ερεθισμούς στα μάτια, τον λαιμό και τους πνεύμονες. Μερικά από αυτά τα χημικά έχουν συνδεθεί με σοβαρότερες επιδράσεις στην υγεία όπως η επίδραση στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Με τον καιρό τα χαλιά συσσωρεύουν σκόνη και χημικά που “κάθονται” επάνω τους και αποτελούν ένα μέρος για ανάπτυξη μούχλας. Η ποσότητα της σκόνης που περιέχεται σε ένα τετραγωνικό μέτρο παλιού χαλιού μπορεί να είναι έως και 400 φορές περισσότερη από το γυμνό πάτωμα, στο ίδιο σπίτι. Τα καθαριστικά των χαλιών του εμπορίου, αντί για να βοηθήσουν την κατάσταση, περιέχουν χημικά απου έχουν συνδεθεί με ερεθισμούς στα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα.

Συμβουλές για τα παιδιά

• Αναθεωρήστε την άποψη για να στρώσετε χαλιά στα σημεία που τα παιδιά σας παίζουν. Επιλέξτε σκληρές επιφάνειες για δάπεδο και χρησιμοποιείστε μικρά χαλάκια ή κουρελούδες που τινάζονται και πλένονται εύκολα.
• Βάλτε χαλάκια εισόδου που πλένονται στις εισόδους του σπιτιού σας και φροντίστε να τα πλένετε τακτικά.
• Σκουπίστε τα χαλιά με ηλεκτρική σκούπα τακτικά και αερίστε επαρκώς. Όταν καθαρίζετε χαλιά, χρησιμοποιείστε φιλικά για το περιβάλλον προϊόντα, που γενικά είναι λιγότερο τοξικά στον άνθρωπο.
• Αν οπωσδήποτε πρέπει να βάλετε χαλιά, προτιμήστε να είναι από φυσική ίνα, αφήστε πριν τα βάλετε να αεριστούν έξω, αποφύγετε τις τοξικές κόλλες για να τα κολλήσετε, αερίστε καλά τον χώρο και αφήστε να ξεμυρίσει εντελώς πριν να χρησιμοποιήσετε τον χώρο.

Μήπως χρησιμοποιούν αποσμητικό για να καλύπτουν την μυρωδιά;

Τα περισσότερα αποσμητικά αποτελούνται από χημικά που καλύπτουν τις μυρωδιές με την δική τους που συνήθως είναι διαφορετική και πιο δυνατή, ή αδρανοποιούν την μυρωδιά, ή ακόμα μπλοκάρουν το οσφρητικό νεύρο στην μύτη των ανθρώπων, έτσι που δεν μπορούμε να μυρίσουμε. Τα αποσμητικά μπορεί να περιέχουν ένα πλήθος από χημικά που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία. Αντί λοιπόν να χρησιμοποιήσετε χημικά αποσμητικά, ή λύση είναι να απομακρύνετε την εστία της μυρωδιάς ή να την περιορίσετε.

Συμβουλές για τα παιδιά

• Χρησιμοποιείστε ένα δοχείο απορριμμάτων με καπάκι που κλείνει ερμητικά και αδειάστε το όσο συχνά χρειάζεται.
• Εξασφαλίστε τον καλό αερισμό του μπάνιου σας.
• Χρησιμοποιείστε ένα ανοικτό δοχείο με σόδα μαγειρέματος, μακριά από τα παιδιά, για να απορροφάει τις μυρωδιές. Μια άλλη επιλογή είναι ο zeolite, ένα άλας που απορροφάει μυρωδιές.

Μήπως στις τουαλέτες χρησιμοποιούν χημικά καθαριστικά;

Σημάνσεις με σύμβολα κινδύνου και λέξεις όπως “κίνδυνος, προσοχή, προειδοποίηση κλπ” αποτελούν σίγουρα ένα σημάδι ότι το προϊόν καθαρισμού περιέχει ισχυρά, συχνά τοξικά χημικά. Η έκθεση στα χημικά αυτά συμβαίνει κατά την διάρκεια της χρήσης τους, με την αναπνοή ή με την επαφή με τα χέρια μας των επιφανειών που έχουν καθαριστεί με αυτά και στην συνέχεια με επαφή των χεριών με το στόμα. Οι τουαλέτες είναι εύκολο να καθαριστούν χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τοξικά χημικά.

Συμβουλές για τα παιδιά

• Προλάβετε την ανάπτυξη μούχλας και μυκήτων με τον καλό αερισμό των χώρων.
• Χρησιμοποιείστε εναλλακτικά, ασφαλέστερα προϊόντα καθαρισμού.
• Η μαγειρική σόδα και μία βούρτσα μπορεί να καθαρίσει όλο το μπάνιο.
• Αν χρησιμοποιήσετε τοξικά καθαριστικά προϊόντα μπάνιου, ακολουθείστε τις οδηγίες τυυ κατασκευαστή, αερίστε καλά τον χώρο και κρατήστε τα παιδιά μακριά.

Μήπως δίνουν στα παιδιά για να πλύνουν τα χέρια τους αντισηπτικό σαπούνι;

Τα αντισηπτικά σαπούνια δεν κάνουν τίποτε για να περιορίσουν ή να σκοτώσουν τους ιούς και επομένως τις ιώσεις. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν προστατεύουν τους ανθρώπους από τις μικροβιακές λοιμώξεις. Τις περισσότερες φορές τα αντισηπτικά σαπούνια σκοτώνουν περισσότερα από όσα χρειάζεται μικρόβια.  Το καλό πλύσιμο με ένα κοινό σαπούνι και μπόλικο τρεχούμενο νερό επαρκεί για να απομακρύνει τα περισσότερα βακτηρίδια. Κατάχρηση αντισηπτικών σαπουνιών έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη “σούπερ-μικροβίων” τα οποία είναι ανθεκτικά στα χημικά που έχουν σχεδιαστεί για να τα σκοτώσουν.

Συμβουλές για τα παιδιά

• Τα παιδιά και το προσωπικό πρέπει να πλένουν τα χέρια τους μετά το παιχνίδι στο ύπαιθρο, μετά τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες, μετά την τουαλέτα, μετά από επαφή με ζώα, με τον βήχα ή το φτέρνισμα, μετά το φαγητό και όπου αλλού μπορεί τα χέρια να έχουν μολυνθεί.
• Χρησιμοποιείστε ζεστό νερό και σαπούνι, τρίψτε έντονα τα χέρια για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα. Πλύνετε όλες τις επιφάνειες των χεριών, ξεπλύνετε κάτω από τρεχούμενο νερό και στεγνώστε τα καλά.
• Χρησιμοποιείστε αντισηπτικά σαπούνια μόνον εκεί που χρειάζεται, για παράδειγμα σε κάποιες ιατρικές καταστάσεις.
• Βάλτε τα παιδιά σας να τραγουδήσουν ένα τραγουδάκι όσο πλένουν τα χέρια τους, ώστε να εξασφαλίσετε επαρκή χρόνο πλυσίματος.

Μήπως υπάρχει ορατή μούχλα στο ταβάνι, τους τοίχους  ή κάτω από τους νεροχύτες;

Ο συνδυασμός υγρασίας και υπολειμμάτων τροφών μπορεί να δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μούχλας. Η μούχλα προσβάλει υλικά όπως το ξύλο, το χαρτί και το ύφασμα. Επίσης ελευθερώνει σπόρους που ταξιδεύουν με τον αέρα και μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, άσθμα και άλλα προβλήματα υγείας. Η λύση στο πρόβλημα της μούχλας είναι να ελέγξετε τα επίπεδα της υγρασίας.

Συμβουλές για τα παιδιά

• Προλάβετε τις καταστάσεις που δημιουργούν μούχλα. Διατηρείστε όλες τις περιοχές των δωματίων καθαρές και στεγνές.
• Τρίψτε την μούχλα με απορρυπαντικό και νερό, σκουπίστε με ένα βρεγμένο ύφασμα και στεγνώστε την περιοχή για να απομακρύνετε την μούχλα. Το διάλυμα απορρυπαντικού πρέπει να είναι άοσμο. Φορέστε λαστιχένια γάντια, μάσκα, και κρατήστε τα παιδιά ή άτομα που υποφέρουν από άσθμα μακριά από τον χώρο. Αν υπάρχει πολλή μούχλα ή αυτή επανεμφανίζεται, αναζητείστε την βοήθεια ειδικών επαγγελματιών.
• Για περισσότερο εκτεταμένη μούχλα, ή κάποιους ιδιαίτερους τύπους μούχλας, ζητείστε την βοήθεια ειδικών.
• Πετάξτε μουχλιασμένα αντικείμενα που δεν μπορούν να καθαριστούν και να στεγνώσουν.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την διεύθυνση http://www.cmhc-schl.gc.ca/en/co/maho/yohoyohe/momo/momo_005.cfm

Μήπως για τον πυρετό χρησιμοποιούν υδραργυρικό θερμόμετρο;

Ο υδράργυρος είναι ένα επικίνδυνο μέταλλο που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την λειτουργία του εγκεφάλου. Αν ένα υδραργυρικό θερμόμετρο σπάσει – αντίθετα με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, ότι δηλαδή ο υδράργυρος είναι επικίνδυνος αν καταποθεί – ατμοί υδραργύρου ελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και μπορούν να εισπνευστούν. Αν ο χώρος δεν αερίζεται επαρκώς, η έκθεση είναι μεγαλύτερη. Τα υδραργυρικά θερμόμετρα αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος του προβλήματος της ρύπανσης τους περιβάλλοντος με υδράργυρο. Ο υδράργυρος στο περιβάλλον αποτελεί ένα αυξανόμενο κίνδυνο για την υγεία, στο μεγαλύτερο ποσοστό οφειλόμενο στην ικανότητα που έχει να μεταβολίζεται όταν φτάσει στο νερό, από υδρόβιους μικροοργανισμούς σε μεθυλ-υδράργυρο, που με την σειρά του μολύνει το σώμα των ψαριών και άρα μπαίνει στην τροφική αλυσσίδα.

Συμβουλές για τα παιδιά

• Απορρίψτε τα υδραργυρικά θερμόμετρα σαν τοξικά απόβλητα.
• Άγοράστε εναλλακτικά ψηφιακά και ηλεκτρονικά θερμόμετρα για την μέτρηση της θερμοκρασίας.
• Αν ένα υδραργυρικό θερμόμετρο σπάσει, βγάλτε τα παιδιά έξω από τον χώρο αυτό, αερίστε όσο μπορείτε καλύτερα, και επικοινωνήστε με ειδικούς φορείς για το πως να συλλέξετε τον υδράργυρο. Μην σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα ούτε και με πανί τον χυμένο υδράργυρο.

Μήπως υπάρχει εγκατάσταση με αέριο;

Μη σωστά τοποθετημένοι φούρνοι αερίου μπορεί να ελευθερώσουν στον αέρα επικίνδυνα τοξικά αέρια. Σε υψηλές συγκεντρώσεις αυτά μπορεί να εριθίσουν τα μάτια και τους πνεύμονες και να προκαλέσουν άλλα συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ναυτία και λιποθυμία. Έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να γίνει θανατηφόρος.

Συμβουλές για τα παιδιά

• Χρησιμοποιείστε έναν αποροφητήρα ή ανοίξτε τα παράθυρα όταν μαγειρεύετε.
• Μία φορά τον χρόνο επιθεωρείστε την λειτουργία του φούρνου για να διαπιστώσετε την καλή λειτουργία.
• Εγκαταστήστε ανιχνευτή φυσικού αερίου σαν μέρος της αρχικής εγκατάστασης στην κουζίνα.

Μήπως για το καθάρισμα του φούρνου χρησιμοποιούν χημικά καθαριστικά του εμπορίου;

Τα περισσότερα καθαριστικά ηλεκτρικών φούρνων έχουν στις ετικέτες τους ένα πλήθος από προειδοποιητικά σύμβολα, οδηγίες χρήσεως και τι να κάνετε σε περίπτωση ανάγκης. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι από τα περισσότερο τοξικά καθαριστικά προϊόντα που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Συνήθως είναι με την μορφή σπρέι ή αεροζόλ, διασπείρονται στον αέρα όταν χρησιμοποιούνται και εύκολα μπορούν να εισπνευστούν. Ευτυχώς υπάρχουν ένα πλήθος από τρόπους για να ελαττώσουμε ή να αποφύγουμε την χρήση αυτών των τοξικών χημικών καθαριστικών φούρνων.

Συμβουλές για τα παιδιά

• Επιλέξτε για καθαρισμό του φούρνου σας, καθαριστικά προϊόντα που είναι ασφαλέστερα και λιγότερο τοξικά.
• Καθαρίζετε τον φούρνο συχνότερα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την χρήση τοξικών καθαριστικών λιγότερο απαραίτητη.
• Μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό που θα αφήσετε όλη την νύχτα και θα την τρίψετε την άλλη ημέρα, είναι μια αποτελεσματική μη τοξική επιλογή.
• Αν χρησιμοποιήσετε προϊόντα του εμπορίου για καθαρισμό του φούρνου, ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στο προϊόν, αερίστε καλά τον χώρο και βγάλτε τα παιδιά έξω από την κουζίνα. 

Μήπως έχουν πρόβλημα με κατσαρίδες, μυρμήγκια ή ποντίκια;

Τα έντομα και τα τρωκτικά αποτελούν ένα πρόβλημα αλλεργίας και άσθματος. Η παρουσία τους αυξάνει την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν εντομοκτόνα και δηλητήρια. Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται μέσα στο σπίτι αργούν να εξαφανιστούν σε σχέση με εκείνα που χρησιμοποιούνται έξω από το σπίτι. Τα εντομοκτόνα μέσα στο σπίτι αποτελούν μια σημαντική πηγή έκθεσης για τα παιδιά, μεγαλύτερης από αυτή που υπάρχει στα τρόφιμα. Η παρουσία εξ άλλου μέσα στο σπίτι εντομοκτόνων και δηλητηρίων κάνει μεγαλύτερο τον κίνδυνο για επαφή του παιδιού με αυτά με αποτέλεσμα την δηλητηρίαση. 

Συμβουλές για τα παιδιά

• Περιορίστε τα έντομα και τα τρωκτικά αλλάζοντας τις συνθήκες που χρειάζονται για να αναπτυχθούν πχ φροντίστε για το πρόβλημα της υγρασίας, κρατήστε τα συρτάρια και τα ντουλάπια καθαρά, και κρατήστε το ψωμί και τα τρόφιμα κλειστά σε σφραγισμένα δοχεία.
• Αν μπορείτε χρησιμοποιείστε παγίδες και όχι δηλητήρια. Χρησιμοποιείστε τζελ ή σκόνες αντί για σπρέι που διασπείρονται στον αέρα.
• Αν χρειάζεστε οπωσδήποτε ένα εντομοκτόνο ή δηλητήριο, επιλέξτε το λιγότερο τοξικό και ακολουθείστε τις οδηγίες πολύ προσεκτικά. Προειδοποιείστε το προσωπικό και τους γονείς πριν να το χρησιμοποιήσετε και ποτέ σε παρουσία παιδιών.

Μήπως για ψάρι σερβίρουν τόνο ή ξιφία;

Το ψάρι, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του τόνου σε κονσέρβα, είναι μια σπουδαία πηγή πρωτεΐνης και περιέχει ευεργετικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Όμως, όλα τα ψάρια έχουν μολυνθεί με μεθυλ-υδράργυρο σε διαφορετικό βαθμό το καθένα. Ο υδράργυρος είναι τοξικός για την ανάπτυξη και την λειτουργία του εγκεφάλου. Δεν είναι όλοι οι τόνοι το ίδιο. Περιορίστε την κατανάλωση τόνου, καρχαρία και ξιφία σε παιδιά κάτω των 15 ετών και σε εγκύους. Σαν γενική οδηγία, περιορίσετε την κατανάλωση όλων των ψαριών σε 2 φορές την εβδομάδα.

Συμβουλές για τα παιδιά 

• Γυναίκες σε ενδιαφέρουσα, που θηλάζουν και παιδιά κάτω των 15 ετών μπορούν να φάνε ψάρι, αλλά πρέπει να το επιλέγουν με προσοχή. Αποφύγετε ψάρια που έχουν μολυνθεί με υψηλά επίπεδα μεθυλ-υδραργύρου, όπως ξιφία, καρχαρία, “βασιλικό” σκουμπρί και φρέσκο τόνο. Επιλέξτε ψάρια και θαλασσινά χαμηλά σε υδράργυρο, όπως γαρίδες, όλα τα μικρά ψάρια, ο μικρός σολομός, τα καβούρια, ο μπακαλιάρος, η γλώσσα κ.α.
• Όταν αγοράζετε τόνο σε κονσέρβα αποφύγετε τον “λευκό” και τον “albacore”.
• Για περισσότερες πληροφορίες: www.hc-sc.gc.ca/ahc-asc

Μήπως συχνά σερβίρουν τροφές με πολύ ζωικό λίπος;

Τροφές πλούσιες σε ζωικό λίπος μπορεί να περιέχουν ανθεκτικά χημικά όπως εντομοκτόνα, διοξίνες, επιβραδυντές φωτιάς και οργανικούς διαλύτες. Τα χημικά αυτά είναι γνωστό ή υπάρχουν υπόνοιες ότι συνδέονται με ένα πλήθος από επιδράσεις στην υγεία του εμβρύου και του παιδιού. Τα ανθεκτικά αυτά χημικά αγαπούν το ζωικό λίπος όπου και συσσωρεύονται.

Συμβουλές για τα παιδιά

• Μειώστε την προσφορά ζωικού λίπους στα παιδιά σας. Επιλέξτε χαμηλά σε λιπαρά κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπου αυτό είναι δυνατό, για παιδιά ηλικίας 2 ετών και πάνω. 
• Μαγειρέψτε το κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά έτσι που το λίπος να στραγγίζει. Αφαιρέστε το λίπος από το κρέας. Μην δίνετε στα παιδιά για να φάνε τις πέτσες από το κοτόπουλο και το ψάρι.
• Υπάρχουν και άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως για παράδειγμα τα όσπρια.
• Αν ο παιδικός σταθμός ακολουθεί μια πολιτική βιολογικών τροφών, επιλέξτε σαν προτεραιότητα βιολογικές τροφές όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.


Μήπως κοντά στον χώρο που παίζουν τα παιδιά παρκάρουν αυτοκίνητα ή σχολικά λεωφορεία με την μηχανή τους αναμμένη στο ρελαντί;

Πολλά από τα λεωφορεία καίνε πετρέλαιο. Σαν επιβάτης σε λεωφορείο που κινείται με πετρέλαιο μπορεί να εκτεθείς σε αέρια από την καύση του πετρελαίου. Πρόκειται για ένα μίγμα χημικών που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα και πιθανόν προκαλούν καρκινογένεση στον άνθρωπο. Η έκθεση είναι μεγαλύτερη γύρω και μέσα από τα σταματημένα αλλά με αναμμένη την μηχανή λεωφορεία αυτά. Μέσα στο λεωφορείο η έκθεση είναι μεγαλύτερη στο πίσω μέρος του λεωφορείου απ’ ότι στα μπροστινά καθίσματα, όταν τα παράθυρα είναι κλειστά.

Συμβουλές για τα παιδιά 
• Αποθαρρύνετε και αν είναι δυνατόν απαγορέψτε σε όλα τα αυτοκίνητα που είναι σταματημένα να έχουν την μηχανή τους αναμμένη.

• Οι χώροι στάθμευσης των σχολικών λεωφορείων δεν πρέπει να είναι κοντά στα μέρη που τα παιδιά παίζουν.
• Υποστηρίξτε χρήση από τα σχολικά λεωφορεία καθαρότερων καυσίμων και για καλύτερες τεχνολογίες στο μέλλον.

Μήπως βγάζουν τα παιδιά έξω για παιχνίδι όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υψηλή;

Πέρα ότι τα παιδιά περνούν μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο ύπαιθρο, είναι και περισσότερο ενεργητικά σε σχέση με τους ενήλικες. Αναπνέουν πιο βαθιά και πιο συχνά, και συχνά από το στόμα τους. Η έκθεση στους ρύπους είναι μεγαλύτερη και μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την λειτουργία των πνευμόνων τους.  

Συμβουλές για τα παιδιά 

• Προσπαθήστε να είστε ενημερωμένοι σε καθημερινή βάση για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Εάν υπάρξει προειδοποίηση για μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, επιλέξτε για τα παιδιά σας λιγότερο ενεργητικές δραστηριότητες στο ύπαιθρο ή περιορίστε την διάρκεια τους. Ελέγχετε τακτικά το πως αισθάνονται τα παιδιά ιδίως αυτά που πάσχουν από άσθμα. Προμηθεύστε τα με άφθονο νερό και επιμείνετε για τακτικά διαλλείματα.
• Για να περιορίσετε την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, όταν περπατάτε με τα παιδιά ή τα πάτε βόλτα με το καροτσάκι αποφύγετε τους πολυσύχναστους δρόμους. Κανονίστε τις εξόδους σας για βόλτα με τα παιδιά όταν η κυκλοφορία στους δρόμους είναι περιορισμένη.
• Κινηθείτε προς την κατεύθυνση για να μειώσετε την ατμοσφαιρική ρύπανση, και προσωπικά αλλά και σαν εργαζόμενος. Για παράδειγμα οδηγείστε λιγότερο και περιορίστε την κατανάλωση ενέργειας.

Μήπως τα παιδιά παίζουν σε αυλές με γκαζόν ή φυτά που έχουν ψεκαστεί με εντομοκτόνα ή λιπάσματα;

Η χρήση των εντομοκτόνων και των φυτοφαρμάκων είναι αρκετά διαδεδομένη σε πολλές περιοχές. Τα παιδιά αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στα χημικά αυτά που σκορπίζονται με ψεκασμούς και επιθέσεις σε κήπους και χωράφια απ’ ότι οι ενήλικες, αφού παίζουν περισσότερη ώρα στο ύπαιθρο, παίζουν πιο κοντά στο έδαφος, βάζουν τα χέρια στο στόμα τους συχνότερα και μπορεί να αμελούν το πλύσιμο τους.
Τα χημικά αυτά μπορούν να “μεταφερθούν” σε κοντινά εδάφη αλλά και μέσα στο σπίτι μας. Συνήθως μεταφέρονται με τα παπούτσια, τα ζώα και τα παιδικά καροτσάκια ή τα καροτσάκια του σουπερ μάρκετ.

Συμβουλές για τα παιδιά 

• Χρησιμοποιείστε μη τοξικά μέσα για να έχετε υγιείς κήπους.
• Πάντοτε πλένετε τα χέρια των παιδιών μετά το παιχνίδι έξω στην αυλή ή στον κήπο καθώς και πριν φάνε.
• Υποστηρίξτε την λήψη μέτρων για να μειωθεί η έκθεση των παιδιών στα χημικά αυτά.

Μήπως τα παιδιά παίζουν σε μέρη όπου υπάρχουν κτίρια που οι μπογιές τους ξεφλουδίζουν ή τρίβονται

Μέχρι το 1976, έβαζαν στα χρώματα μεγάλες ποσότητες μολύβδου για να αντέχουν περισσότερο στον χρόνο. Τα εξωτερικά χρώματα γενικά περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες μολύβδου από τα εσωτερικών χώρων. Το ξεφλούδισμα και η σκόνη από τριμμένα χρώματα από τις ανακαινίσεις μπορεί να εναποθέσει μόλυβδο και άλλα μέταλλα στο χώμα, την άμμο, το γρασίδι γύρω και κάτω από βαμμένες επιφάνειες. Τα παιδιά είναι σε κίνδυνο να εκτεθούν στις ουσίες αυτές κυρίως όταν παίζουν έξω και βάζουν τα χέρια στο στόμα τους. Δεν είναι δύσκολο να ελέγξετε την κατάσταση αυτή. Απλά μην τα αφήνετε να παίζουν στα μέρη αυτά.

Συμβουλές για τα παιδιά 

• Κρατήστε τα παιδιά μακριά από περιοχές που είναι δίπλα ή κάτω από βαμμένες επιφάνειες, ιδίως αυτές κτιρίων που κατασκευάστηκαν πριν από 20 χρόνια.
• Χειριστείτε με μεγάλη επιμέλεια τις εξωτερικά βαμμένες επιφάνειες ώστε να προφυλάξετε τον διασκορπισμό των χρωμάτων.
• Ελέγξτε πολύ προσεκτικά την σκόνη κατά την διάρκεια επισκευών ώστε να προφυλάξετε την μόλυνση του περιβάλλοντος εδάφους.
• Μην καλλιεργείτε λαχανικά ή άλλα φυτά που τα χρησιμοποιείτε στο φαγητό σε εδάφη που βρίσκονται γύρω από βαμμένες κατασκευές.

Γίνε Συνδρομητής!

Ζήτησε να λαμβάνεις τα newsletter μας για να μαθαίνεις πρώτος τις καλύτερες προσφορές, τις νέες κυκλοφορίες και τους διαγωνισμούς μας!