Της Ιφιγενειας Διαμαντη
Ισως το τελευταίο αντικείμενο που ξεχνάει να πακετάρει κάποιος σήμερα πριν φύγει για διακοπές είναι το κινητό τηλέφωνo ή και ο φορητός υπολογιστής. «Προέκταση» του χεριού και με πληθώρα λειτουργιών, τον ηλεκτρονικό αυτό μικρόκοσμο δύσκολα αποχωρίζονται νέοι, από μαθητές και φοιτητές, μέχρι και μεγαλύτερες ηλικίες. Οι μικρότεροι για να μη χάσουν λεπτό από τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter κυρίως), οι μεγαλύτεροι για λόγους εργασίας – αν και όταν φεύγουμε διακοπές καλό είναι να κάνουμε διακοπές από κάθε τι. Και οι δύο κατηγορίες, όμως, κάνουν χρήση και της χρηστικής πλευράς του κινητού/φορητού Ιντερνετ, όπως το κλείσιμο δωματίων για διακοπές ή εισιτηρίων ακτοπλοϊκών, αεροπορικών και το check in στην πτήση ή ο γεωγραφικός κατατοπισμός μέσα από χάρτες.
Τα τελευταία χρόνια, η ραγδαία διάδοση του Ιντερνετ με γρήγορες και πιο προσιτές οικονομικά συνδέσεις, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών στα κινητά τηλέφωνα τρίτης γενιάς (smartphones), έχουν οδηγήσει σε έκρηξη του αριθμού των χρηστών που έχουν τη δυνατότητα να είναι συνδεδεμένοι οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
Παρά την οικονομική κρίση, κατά 140% αυξήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2010 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο της περυσινής χρονιάς οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούν ευρυζωνικό Ιντερνετ μέσα από τα smartphones. Ο αριθμός τους αγγίζει τα 2,8 εκατ., αριθμός εντυπωσιακά υψηλός αν σκεφθεί κανείς ότι πρόκειται περίπου για το 25% του πληθυσμού της χώρας.
Παράλληλα, οι πωλήσεις των smartphones υπερδιπλασιάστηκαν, φθάνοντας τις 70.068 συσκευές τον περασμένο Φεβρουάριο, έναντι 32.700 τον περυσινό. Και αν έως τώρα η εικόνα των ανθρώπων που περπατούν σκυφτοί πληκτρολογώντας ή σβήνοντας μηνύματα αποτελούσε «γαρνιτούρα» στην εικόνα του πλήθους, σιγά σιγά αυξάνονται αριθμητικά στο σύνολό τους και παράλληλα αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο κινητό. «Καθώς ολοένα και περισσότερες εκτός Ιστού λειτουργίες “κολλώνται” στο Ιντερνετ, όπως εφαρμογές από τα κινητά ή την ψηφιακή τηλεόραση, σταδιακά η δύναμη του Ιστού πολλαπλασιάζεται. Δημιουργείται ένας πυκνός “ιστός ιστών” και μαζί του πολλαπλασιάζεται το ενδεχόμενο προσκόλλησης», υπογραμμίζει ο κλινικός ψυχολόγος Βασίλης Σταυρόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Προβληματικής Χρήσης Διαδικτύου του «18 Ανω».
Στις συναντήσεις
Συμβαίνει ολοένα και πιο συχνά πλέον, φίλοι να συναντιούνται για καφέ και ο ένας συχνά να διακόπτει τον συνομιλητή του για να ελέγξει αν «ανέβασε» κάποιο βίντεο ή κείμενο ένας «φίλος» στο Facebook, αν απέκτησε λίγα ή αρκετά «Like», δηλαδή αν αρέσει στο υπόλοιπο δίκτυο φίλων η ανάρτησή του ή η φωτογραφία κ. λπ. ΄Η να δει πόσοι τον «ακολουθούν», επειδή έτσι περιγράφεται (follow) η δραστηριότητα ανταλλαγής πληροφοριών στο Twitter.
«Η δουλειά μου είναι τέτοια, που χρειάζεται να ελέγχω τα social media συχνά μέσα στη διάρκεια της ημέρας» λέει η 33χρονη Νατάσα Αν., δημοσιογράφος σε εβδομαδιαίο έντυπο. «Ενα σχόλιο που μπορεί να γίνει ή μια ανάρτηση που θα με παραπέμψει σε κάποιο link ή σε μπλογκ στο Ιντερνετ μπορεί ακόμη και να “βγάζει” θέμα», λέει. Στη διάρκεια της ημέρας «ποστάρει» από το smartphone της για να σχολιάσει τεκταινόμενα της επικαιρότητας και δεν χαζεύει άσκοπα.
Στο αντίθετο άκρο βρίσκεται ο συνομήλικός της Αρης Σ., τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών. «Αφαίρεσα από το iPhone τις εφαρμογές για το Facebook και το Τwitter, επειδή δεν ήθελα να έχω την αίσθηση ότι μπορώ ανά πάσα στιγμή να ασχοληθώ με αυτά. Πέντε φορές την εβδομάδα μπαίνω στο Facebook από τον υπολογιστή μου και όχι για περισσότερο από μία – μιάμιση ώρα», προσθέτει.
Δεν υπάρχει γενικός κανόνας για το αν η ποσότητα του χρόνου που αφιερώνει ο καθένας στο Ιντερνετ βλάπτει ή όχι. «Πέρα από τη διερεύνηση των ψυχολογικών επιπτώσεων, εξετάζουμε κατά πόσον το άτομο παρεμποδίζεται να κάνει άλλες δραστηριότητες», συνεχίζει ο κ. Σταυρόπουλος. Για παράδειγμα, μολονότι το Ιντερνετ χρησιμοποιείται προς αναζήτηση συντρόφου, «όπως προκύπτει και από έρευνες του εξωτερικού, για τα άτομα που περνούν πολλές ώρες στο Ιντερνετ, το καλοκαίρι υποχωρεί η σεξουαλική δραστηριότητα, αντί, ως είθισται, να κορυφώνεται», καταλήγει.
Πηγή: kathimerini.gr