Ακτίνα Θανάτου

Τον Ιανουάριο του 1948, ένας διανομέας πίτσας καταφθάνει στο δωμάτιο 3327 ενός ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης. Ο λιπόσαρκος γέροντας που του ανοίγει την πόρτα έχει διάθεση για λίγη παρέα και τον προσκαλεί για να του δείξει ένα νέο υπέρ-όπλο, που το φύλαγε μέσα σε μια μεγάλη –όσο το πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου– ξύλινη κούτα. Ο ηλικιωμένος αυτός άντρας, μία από τις πλέον χαρισματικές αλλά και παρεξηγημένες προσωπικότητες του 19ου και 20ού αιώνα, ήταν ο Νίκολα Τέσλα.

Ήδη από το 1899, ο Τέσλα είχε αρχίσει να δουλεύει για τη δημιουργία ενός πανίσχυρου όπλου, το οποίο, όπως ισχυριζόταν, θα καταργούσε όλους τους πολέμους. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων του για τη μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας, στο εργαστήριό του στο Μανχάταν, είχε συνδέσει ένα μικρό ταλαντωτή με ένα σιδερένιο στύλο, καταφέρνοντας, άθελά του, να προκαλέσει κύματα που προκάλεσαν ασθενείς σεισμικές δονήσεις στη γύρω περιοχή. Όταν τον συνέλαβαν, δήλωσε στην αστυνομία ότι θα μπορούσε να καταστρέψει το Empire State Building, το ψηλότερο κτίριο της Αμερικής.

Τις επόμενες δεκαετίες και μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Τέσλα ασχολήθηκε με την κατασκευή της «ακτίνας θανάτου», όπως την ονόμασε ο Τύπος, αν και ο εφευρέτης διαφωνούσε με αυτό τον όρο δηλώνοντας ότι ήταν ένα αμυντικό υπέρ-όπλο, το οποίο θα καθιέρωνε την ειρήνη στον πλανήτη.
Το 1938, καθώς τα σύννεφα του πολέμου πλησίαζαν πάνω από την Ευρώπη και ιδιαίτερα πάνω από την αγαπημένη του πατρίδα Γιουγκοσλαβία, σε μια συνέντευξη στους New York Times δηλώνει ότι έχει στα χέρια του το υπέρ-όπλο, ένα αόρατο Σινικό Τείχος, το οποίο μπορεί να καταστρέψει κάθε απειλή από αέρος, λιώνοντας, χάρη στην εκπομπή ενέργειας που ισοδυναμούσε με 15 εκατ. βολτ, τους κινητήρες 10.000 και πλέον αεροπλάνων σε μια ακτίνα 400 χιλιομέτρων. Ισχυρίζεται ότι αυτό βασίζεται σε μια νέα αρχή της φυσικής, την οποία κανένας δεν έχει φανταστεί μέχρι τώρα, ενώ ζητάει 20 εκατ. δολάρια και απόλυτη αυτονομία κινήσεων, από την Αμερική ή τους Συμμάχους, για να το κατασκευάσει σε διάστημα τριών μηνών.

Εντέλει, το μυστηριώδες όπλο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Λίγες μέρες μετά το περιστατικό με τον διανομέα πίτσας, ο Νίκολα Τέσλα άφησε την τελευταία του πνοή χωρίς να αποκαλύψει ποτέ τίποτα παραπάνω για την «ακτίνα θανάτου». Μετά τον θάνατό του, η αμερικάνικη κυβέρνηση κατάσχεσε όλα τα υπάρχοντα και τις σημειώσεις του, που έφθαναν τις μερικές χιλιάδες σελίδες. Το υπέρ-όπλο δεν βρέθηκε ποτέ, ενώ το FBI, μελετώντας προσεκτικά τις σημειώσεις, προσπάθησε ανεπιτυχώς να αναπαράγει το υπέρ-όπλο του εφευρέτη. Δυστυχώς, ο Νίκολα Τέσλα πήρε το μυστικό μαζί του.

(απόσπασμα από το βιβλίο του Ιωάννη Πρωτοπταπαδάκη,
Είναι Τρελός ο Εφευρέτης
που κυκλοφορεί
από τις Εκδόσεις Αθ. Σταμούλη.)

Πάνες για πτηνά, ιπτάμενα αυτοκίνητα, χάρτινα φορέματα, ρολόι σκύλων, πιρούνι μετρητής και φρένα του σκι είναι μερικές μόνο από τις πιο τρελές εφευρέσεις που κατοχυρώθηκαν ποτέ. Ένα χιουμοριστικό απάνθισμα με περισσότερες από 115 περίεργες, θεοπάλαβες και ενίοτε ξεκαρδιστικές εφευρέσεις, οι οποίες πέρασαν στην αφάνεια, αποτυγχάνοντας να αλλάξουν τον κόσμο… ευτυχώς!

Γίνε Συνδρομητής!

Ζήτησε να λαμβάνεις τα newsletter μας για να μαθαίνεις πρώτος τις καλύτερες προσφορές, τις νέες κυκλοφορίες και τους διαγωνισμούς μας!