Το παιδί μας θα διατηρεί για πάντα μια πολύ ζεστή και ευχάριστη ανάμνηση από την εκμάθηση της Αλφα-Βήτα, αν αυτή συνδυαστεί μ’ ένα παιχνίδι ζαχαροπλαστικής που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις.
Με βοηθό το πιο …νόστιμο αλφαβητάρι της Μαρίας Βιγγοπούλου «Μαγειρεύοντας την Αλφα-Βήτα» που έχει κάνει ήδη και δεύτερη έκδοση, ξεκινάμε ένα πρόγραμμα που μπορεί να απασχολήσει το παιδί 2 περίπου ώρες για 26 εβδομάδες.
Την πρώτη εβδομάδα τακτοποιούμε…όσο μπορούμε την κουζίνα μας και προσκαλούμε το παιδί να πλάσει μαζί μας μοσχομυριστά κουλουράκια.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη σύμφωνα με την συνταγή που μας αρέσει να χρησιμοποιούμε. Μπορούμε ανάλογα με την εποχή να αλλάξουμε ζύμη, π.χ τα Χριστούγεννα και το Πάσχα ή την περίοδο της Σαρακοστής να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικές γεύσεις.
Επίσης μπορούμε να στολίσουμε τα κουλουράκια με διάφορα υλικά.
Ξεχωρίζουμε μια μικρή μπαλίτσα ζύμη και την δίνουμε στο παιδί για να πλάσει τα δικά του κουλουράκια. Εμείς κρατάμε το μεγαλύτερο μέρος. Φτιάχνουμε πρώτα το α μικρό και του δείχνουμε πώς να το πλάσει και εκείνο. Ϋστερα φτιάχνουμε το Α κεφαλαίο και το τοποθετούμε στο ταψί. Εναλλάσουμε το ζύμωμα γραμμάτων με το ζύμωμα και άλλων σχημάτων όπως π.χ. αστεράκια, φεγγάρι, ανθρωπάκια, πλεξούδες κλπ. Αν το παιδί δεν ζυμώνει τέλεια τα σχήματα δεν επιμένουμε πολύ σε αυτό για να μην πιεστεί. Η δραστηριότητα πρέπει να αφήσει μια ευχάριστη αίσθηση.
Όταν τελειώσουμε το ζύμωμα βάζουμε τα κουλουράκια στο φούρνο να ψηθούν, Μπορούμε τώρα να καθήσουμε και να περιμένουμε να τελειώσει το ψήσιμο ξεφυλλίζοντας μαζί με το παιδί το βιβλίο.
- Να ζητήσουμε από το παιδί να αναγνωρίσει το γράμμα α,Α μέσα στο κείμενο.
- Διαβάζουμε τα ποιήματα που έχουν σχέση με κάθε γράμμα και προσπαθούμε να βοηθήσουμε το παιδί να τα αποστηθίσει.
- Κολλάμε ένα χαρτόνι στον τοίχο της κουζίνας ή στο δωμάτιο του παιδιού και τοποθετούμε πάνω του το πρώτο αυτοκόλλητο με το γράμμα Α.
Κείμενο: Σταυρούλα Σταμάτη