ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΓΝΩΣΗ – Μαγειρεύοντας την Άλφα-Βήτα στο σπίτι !

 

Το παιδί μας θα διατηρεί για πάντα μια πολύ ζεστή και ευχάριστη ανάμνηση από την εκμάθηση της Αλφα-Βήτα, αν αυτή συνδυαστεί μ’ ένα παιχνίδι ζαχαροπλαστικής που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις.

Με βοηθό το πιο …νόστιμο αλφαβητάρι της Μαρίας Βιγγοπούλου «Μαγειρεύοντας την Αλφα-Βήτα» που έχει κάνει ήδη και δεύτερη έκδοση, ξεκινάμε ένα πρόγραμμα που μπορεί να απασχολήσει το παιδί 2 περίπου ώρες για 26 εβδομάδες.

Την πρώτη εβδομάδα τακτοποιούμε…όσο μπορούμε την κουζίνα μας και προσκαλούμε το παιδί να πλάσει μαζί μας μοσχομυριστά κουλουράκια.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη σύμφωνα με την συνταγή που μας αρέσει να χρησιμοποιούμε. Μπορούμε ανάλογα με την εποχή να αλλάξουμε ζύμη, π.χ τα Χριστούγεννα και το Πάσχα ή την περίοδο της Σαρακοστής να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικές γεύσεις.

Επίσης μπορούμε να στολίσουμε τα κουλουράκια με διάφορα υλικά.

Ξεχωρίζουμε μια μικρή μπαλίτσα ζύμη και την δίνουμε στο παιδί για να πλάσει τα δικά του κουλουράκια. Εμείς κρατάμε το μεγαλύτερο μέρος. Φτιάχνουμε πρώτα το α μικρό και του δείχνουμε πώς να το πλάσει και εκείνο. Ϋστερα φτιάχνουμε το Α κεφαλαίο και το τοποθετούμε στο ταψί. Εναλλάσουμε το ζύμωμα γραμμάτων με το ζύμωμα και άλλων σχημάτων όπως π.χ. αστεράκια, φεγγάρι, ανθρωπάκια, πλεξούδες κλπ. Αν το παιδί δεν ζυμώνει τέλεια τα σχήματα δεν επιμένουμε πολύ σε αυτό για να μην πιεστεί. Η δραστηριότητα πρέπει να αφήσει μια ευχάριστη αίσθηση.

Όταν τελειώσουμε το ζύμωμα βάζουμε τα κουλουράκια στο φούρνο να ψηθούν, Μπορούμε τώρα να καθήσουμε και να περιμένουμε να τελειώσει το ψήσιμο ξεφυλλίζοντας μαζί με το παιδί το βιβλίο.

 

Ιδέες για δραστηριότητες:
  1. Να ζητήσουμε από το παιδί να αναγνωρίσει το γράμμα α,Α μέσα στο κείμενο.
  2. Διαβάζουμε τα ποιήματα που έχουν σχέση με κάθε γράμμα και προσπαθούμε να βοηθήσουμε το παιδί να τα αποστηθίσει.
  3. Κολλάμε ένα χαρτόνι στον τοίχο της κουζίνας ή στο δωμάτιο του παιδιού και τοποθετούμε πάνω του το πρώτο αυτοκόλλητο με το γράμμα Α.
Σε κάθε νέα εβδομάδα πλάθουμε ξανά τα γράμματα πoυ ήδη μάθαμε και προσθέτουμε κάθε φορά ένα καινούργιο γράμμα.  
Την 25η εβδομάδα κάνουμε μια επανάληψη των γραμμάτων που ήδη μάθαμε και βοηθάμε το παιδί να συμπληρώσει τις δραστηριότητες στο τέλος του βιβλίου.
Την 26η εδβομάδα οργανώνουμε μια γιορτή με παππούδες, γιαγιάδες ή και τους φίλους των παιδιών, ζυμώνουμε τα κουλουράκια μας και τα σερβίρουμε φορώντας καπέλα μάγειρα φτιαγμένα από χαρτόνι. Τους κερνάμε τα όμορφα γραμματοκούλουρά μας με φρέσκια πορτοκαλάδα και λεμονάδα.
Η δραστηριότητα αυτή βοηθά το παιδί να  παρατηρήσει  τα γράμματα, να τα πλάσει κατανοώντας καλύτερα το σχήμα τους, να τα αναγνωρίσει, να  συνδυάσει το σχήμα κάθε γράμματος με τον ήχο του  και τέλος αφού  μυρίσει το άρωμα των γραμμάτων, να τα γευθεί.

 
Κείμενο: Σταυρούλα ΣταμάτηΓίνε Συνδρομητής!

Ζήτησε να λαμβάνεις τα newsletter μας για να μαθαίνεις πρώτος τις καλύτερες προσφορές, τις νέες κυκλοφορίες και τους διαγωνισμούς μας!