Η Χριστιάνα Λέκκα στην τάξη

Άσκηση Ζωής: Ο ευεργετικός ρόλος της άσκησης και η σχέση της με τον καρκίνο

Η συγγραφέας του βιβλίου Άσκηση Ζωής που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις  Σταμούλη, Χριστιάνα Λέκκα, έδωσε μια σύντομη συνέντευξη στο ιστολόγιο: Fitspot 47 με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της.

Η άσκηση για τους καρκινοπαθείς συγκεκριμένα είναι ταυτόσημη με την ίδια την ζωή”. Αυτή η φράση της Χριστιάνας Λέκκα ήταν μου έμεινε στο μυαλό μου περισσότερο από κάθε άλλη. Με αφορμή την παρουσίαση του πρώτου της βιβλίου με τίτλο Άσκηση Ζωής συνάντησα την Χριστιάνα, η οποία ζει και αγαπά το Περιστέρι. Μιλήσαμε για τον ρόλο της άσκησης και της εκγύμνασης όχι μόνο στην ζωή των καρκινοπαθών αλλά και στην ζωή όλων των ανθρώπων. Όσο έμαθα ήταν εντυπωσιακά και με έκαναν να καταλάβω ακόμα περισσότερο πόσο σημαντική είναι η εκγύμναση για την υγεία και την ζωή όλων μας.

Η Χριστιάνα Λέκκα έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στο Περιστέρι. Οι σπουδές της ξεπερνούν κατά πολύ τον χαρακτηρισμό ότι είναι απλά ειδικός για να μας μιλήσει για τις ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης στην ζωή μας. Επίσης οι σπουδές της μοιάζουν να είναι αυτές που συνέθεσαν τους βασικούς άξονες του βιβλίου της αλλά καλύτερα ας μας μιλήσει η ίδια για όλα αυτά Έχω αποφοιτήσει από δύο πανεπιστήμια .Από το  Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (BSc – Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και από το τμήμα Φυσικοθεραπείας (BSc – University of Plymouth).Το μεταπτυχιακό μου το ολοκλήρωσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είχε θέμα την κινησιολογία .Τώρα βρίσκομαι σε προδιδακτορικό πρόγραμμα σπουδών στην ιατρική σχολή με θέμα την άσκηση και τον καρκίνο.

Έχω διάφορες εξειδικεύσεις από διεθνείς και εγχώριους οργανισμούς όπως 1) στην Αποκατάσταση Καρκινοπαθών με τη Χρήση Ασκήσεων (CES – Cancer Exercise Training Institute), 2) στην Αποκατάσταση Καρκίνου του Μαστού μέσω υδροθεραπείας (aquatics), 3) στο Χειρισμό του Οιδήματος και του Λεμφοιδήματος (CES) από τον Αμερικανικό Φυσικοθεραπευτικό Σύλλογο (APTA), 4) στην Εκγύμναση ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Ειδική Αγωγή – ΕΚΠΑ), 5) στη Νευρολειτουργική Αναδιοργάνωση (Padovan Method), και 6) στη γνώση του συστήματος γραφής και ανάγνωσης Τυφλών Braille (ΚΕΑΤ). Διδάσκω σε κολέγια και ΙΕΚ, ενώ είμαι μέλος του Αμερικανικού Φυσιοθεραπευτικού Συλλόγου”

Σελίδες από το βιβλίο.

Όμως πίσω από όλα υπάρχει πάντα ένα βαθύτερο κίνητρο, ένας προσωπικός λόγος που σε κάνει ψάχνεις βαθύτερα τα πράγματα. Παρόλο που με συγκινούσε οτιδήποτε είχε σχέση με τον άνθρωπο που πάσχει , η αφορμή της ενασχόλησής μου με την άσκηση και τον καρκίνο ήταν η εμφάνιση αυτής της ασθένειας στον αγαπημένο μου πατέρα. Όπως καταλαβαίνεις άρχισα να ψάχνω για συμπληρωματικές θεραπείες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Όταν είδα την δυναμική της άσκησης στην πρόληψη και την καταπολέμηση του καρκίνου αποφάσισα ότι θέλω να επιδοθώ σε αυτόν τον κλάδο και να βοηθήσω πέρα από τον πατέρα μου όσους περισσότερους μπορώ.

Μία εμπειρία μπορεί να αλλάξει την ζωή σου και στην περίπτωση της Χριστιάνας, αυτό την οδήγησε στην συγγραφή του πρώτου της βιβλίου. Είναι η πρώτη μου προσπάθεια και ομολογώ ότι το ταξίδι αυτό της δημιουργίας ήταν συναρπαστικό. Τόσο ώστε να έχω μπει ήδη στην διαδικασία να σκεφτώ την δημιουργία ενός δεύτερου βιβλίου με θέμα τον καρκίνο αλλά υπό  διαφορετικό πρίσμα.

Η αναζήτηση πληροφοριών για το βιβλίο διήρκεσε ένα χρόνο και άλλον ενάμιση η συγγραφή του. Φυσικά κατά την διάρκεια της συγγραφής γινόταν ένας εκτενής εμπλουτισμός του κειμένου καθώς όλο και κάποια νέα εξέλιξη ανακοινωνόταν στη διεθνή βιβλιογραφία. Όμως την ρωτήσαμε να μας πει περισσότερα για την επιλογή του θέματος αλλά και για όλη αυτή την διαδικασία της δημιουργίας του Από την αλληλεπίδρασή μου με ασθενείς που έπασχαν από αυτήν τη νόσο διαπίστωσα ότι η άσκηση και ο καρκίνος ήταν έννοιες ασύνδετες έως και αντιθετικές στην συνείδηση των περισσότερων από αυτούς. Με σόκαρε ομολογώ το γεγονός αυτό καθώς μπήκα σε διαδικασία σύγκρισης των Ελλήνων ασθενών και αυτών του εξωτερικού. Οι δεύτεροι γνώριζαν τα οφέλη της άσκησης και την σημαντικότητά της τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταπολέμηση του καρκίνου ενώ οι Έλληνες θεωρούσαν αδιανόητο να ασκείται το σώμα ενώ νοσεί. Σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού η άσκηση πλέον συνταγογραφείται ενώ στην Ελλάδα οι παρανοήσεις για τον καρκίνο γενικά και την άσκηση ειδικά έχουν δημιουργήσει έναν ιστό παραπληροφόρησης.

Προσπάθησα να μεταδώσω τις γνώσεις αυτές στους ανθρώπους που ήρθα σε επαφή λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας αλλά μετά από ένα σημείο αυτό δεν μου αρκούσε. Ήθελα να μπορέσω να μιλήσω στα αυτιά και στις ψυχές όλων των ανθρώπων γιατί πιστεύω ότι η γνώση είναι δύναμη και ότι μια πληροφορία τέτοια ίσως αποτελέσει το κίνητρο για κάποιον που το έχασε η ψάχνει ακόμα να το βρει. Το μέσο για να πραγματοποιήσω αυτόν τον στόχο ήταν η συγγραφή αυτού του βιβλίου. Και επειδή με αυτή σου την συνέντευξη δίνεις φωνή και προωθείς τον σκοπό του βιβλίου θέλω να σε ευχαριστήσω ξανά, εσένα αλλά και το Fit Spot 47, το οποίο αγκαλιάζει οτιδήποτε έχει σχέση με την υγεία και την γυμναστική στην πόλη μας και όχι μόνο.


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Τμήμα Πωλήσεων των Εκδόσεων Σταμούλη, 210- 52 38 305, ή στείλτε email στο sales@stamoulis.gr.
Για ηλεκτρονικές παραγγελίες: https://bit.ly/2JSBDS7


Η συνέντευξη συνεχίστηκε με μια ερώτηση που αφορά στους καρκινοπαθείς: Το βιβλίο τονίζει τον ευεργετικό ρόλο της άσκησης τόσο στο στάδιο πριν την διάγνωση του καρκίνου όσο και κατά την διάρκεια των θεραπειών αλλά και μετά το τέλος αυτών . Άρα το βιβλίο στοχεύει σε τρεις κατηγορίες  ανθρώπων, στους καρκινοπαθείς, σε αυτούς που έχουν ιαθεί και έχουν κίνδυνο να νοσήσουν ξανά αλλά και σε όλους μας καθώς λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής αλλά και της κληρονομικότητας είμαστε όλοι εν δυνάμει ασθενείς.

Η άσκηση για τους καρκινοπαθείς συγκεκριμένα είναι ταυτόσημη με την ίδια την ζωή. Μέσω αυτής βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών, ενώ νέες θεωρίες αποδεικνύουν ότι αυτή ορίζει και την πορεία της ασθένειας παρεμποδίζοντας μια ενδεχόμενη μετάσταση. Οι αντικαρκινικές θεραπείες όσο σημαντικές και αν είναι για την καταπολέμηση του καρκίνου τόσο καταβάλλουν τον οργανισμό και μπορούν να τον οδηγήσουν σε δυσμενείς καταστάσεις. Η άσκηση δύναται να διαχειριστεί όλες τις πρόσκαιρες αλλά και μακροχρόνιες παρενέργειες των θεραπειών.

Οι πιο συχνές ερωτήσεις που απασχολούν τόσο τους πάσχοντες όσο και τον περίγυρό τους απαντώνται στο βιβλίο με τρόπο αναλυτικό και κατανοητό. “Τι είναι ο καρκίνος;” “Πώς η άσκηση θα με βοηθήσει να προλάβω τον καρκίνο;” “Είναι ασφαλές να ασκούμαι όταν νοσήσω από καρκίνο;” “Σε ποιο στάδιο πρέπει να ξεκινήσω την άσκηση;” “Νόσησα, μήπως δεν έχει πλέον αξία η ενασχόλησή μου με την άσκηση;” “Ποιες είναι οι ενδεχόμενες σωματικές αλλαγές που επιφέρουν οι αντικαρκινικές θεραπείες;” “Πώς η άσκηση βελτιώνει αυτές τις αλλαγές και προλαμβάνει μελλοντικά προβλήματα;” “Ποιο είδος άσκησης είναι ευεργετικό για το δικό μου τύπο καρκίνου;” “Θεραπεύτηκα! Πώς η άσκηση θα εμποδίσει τον καρκίνο να ξαναμπεί στη ζωή μου;”

Τέλος καταρρίπτονται οι επικρατέστεροι μύθοι γύρω από τον καρκίνο αλλά και την άσκηση στον καρκίνο.

Όμως και η ίδια δεν μιλάει απλά για την σημασία της άσκησης αλλά κάνει πράξη τα όσα λέει Παρόλο που το πρόγραμμα της καθημερινότητάς μου είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, προσπαθώ να βρίσκω χρόνο να ασκηθώ γιατί η άσκηση αποδεδειγμένα βελτιώνει την ποιότητα ζωής πέραν της ψυχολογικής ανάτασης που επιφέρει. Νομίζω ότι όλοι σε αδρές γραμμές γνωρίζουμε αυτά τα οφέλη αλλά επιλέγουμε και πάλι την καθιστική ζωή. Αυτό πιστεύω ότι ίσως οφείλεται σε επιπλέον μύθους που κυκλοφορούν για την άσκηση καθώς ο όρος της συγχέεται λανθασμένα με την εξάντληση και την κόπωση. Αυτό που θέλω να συμβουλέψω τον κόσμο είναι να ακολουθεί ένα πρόγραμμα εξάσκησης προσαρμοσμένο στα ενδιαφέροντα του και στις ανάγκες του. Η εξατομίκευση είναι η λέξη κλειδί που πρέπει να ισχύει για την άσκηση είτε αποτελούμε μέρος υγιούς πληθυσμού είτε μέρος ασθενών. 

Στους επαγγελματίες υγείας που μέσα σε αυτούς συγκαταλέγονται και οι γυμναστές θα συμβούλευα να ‘’σκανάρουν’’ περισσότερο τον ασκούμενό τους και να μην ακολουθούν ένα πρόγραμμα κονσέρβα για όλους. Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους των γυμναστών είναι η προαγωγή υγείας και η πρόληψη δυσμενών καταστάσεων υγείας. Η άσκηση πρέπει να είναι κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες του κάθε ασκούμενου, μόνο τότε θεωρείται σωστή. Όπως ακριβώς γίνεται και στο Fit Spot 47.

Λίγο πριν χαιρετήσουμε την Χριστιάνα, της ζητήσαμε να μας μιλήσει για την γειτονιά μας, το Περιστέρι. “Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Περιστέρι ,έναν δήμο που αγαπώ και στηρίζω. Σαφώς αυτή η αδυναμία προέρχεται από τις αναμνήσεις μιας ολόκληρης ζωής αλλά και επειδή είναι ένας δήμος που δεν μένει ποτέ στάσιμος αλλά εξελίσσεται συνεχώς. Οι νέοι άνθρωποι συγκεκριμένα εξελίσσονται συνεχώς και τολμούν νέα εγχειρήματα δίνοντας πνοή στην πόλη όπως συμβαίνει και με το Fit Spot 47, όπου δύο νέοι άνθρωποι αποφάσισαν να βάλουν την γυμναστική στην ζωή του κάθε περιστεριώτη, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την φυσική του κατάσταση. Αποφασίσατε να γίνεται κοιτίδα για την Άσκηση Ζωής και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την γειτονιά μας”.

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα fitspot47.gr

 

 

Χρονολογία: Οκτώβριος 2019
ISBN: 9789606180279
Σχήμα: 14Χ21
Σελίδες: 254
Κατηγορία: Βιβλίο
Εκδόσεις: Εκδόσεις Σταμούλη
Κωδικός: 2681

 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Τμήμα Πωλήσεων των Εκδόσεων Σταμούλη, 210- 52 38 305, ή στείλτε email στο sales@stamoulis.gr.
Για ηλεκτρονικές παραγγελίες: https://bit.ly/2JSBDS7

 

Γίνε Συνδρομητής!

Ζήτησε να λαμβάνεις τα newsletter μας για να μαθαίνεις πρώτος τις καλύτερες προσφορές, τις νέες κυκλοφορίες και τους διαγωνισμούς μας!