Βιβλιοπαρουσίαση από το ιστολόγιο Singleparent.gr
5 Νοεμβρίου 2015. Η μέρα που ο πρώην άντρας μου, περνώντας την πόρτα του σπιτιού του με ένα σακ βουαγιάζ στο χέρι, γινόταν μπαμπάς του Σαββατοκύριακου. Τότε δεν μπορούσα να μπω στη θέση του, ήταν τόσο θολά όλα. Το παιδί που έκλαιγε και κρεμόταν από το παράθυρο να τον περιμένει, εγώ που δεν ήξερα αν έκανα το σωστό, εκείνος που έλεγε ότι θα αλλάξει αλλά δεν άλλαζε τίποτα ποτέ, αντιθέτως χειροτέρευε. Δεν μπήκα ποτέ στη θέση του πώς είναι να ξυπνάς μια μέρα σε ένα σπίτι άδειο από παιχνίδια και “μπαμπάαα έλα να με σκουπίσειιιις” από το βάθος του διαδρόμου. Δεν μπήκα ποτέ στη θέση αυτή, γιατί είχα κυρίως εγώ το παιδί. Ώσπου αυτό άλλαξε. Και ο μπαμπάς του Σαββατοκύριακου έγινε εναλλασσόμενη κατοικία. Κι ας μην το είπα δημόσια ποτέ…
“Μπαμπάδες του Σαββατοκύριακου“. Ένα βιβλίο του Δημήτρη Καρακούση από τις εκδόσεις Θύρα. Βασικά δεν είναι καν βιβλίο. Είναι η ιστορία μου-αμαρτία μου, σχεδόν όλων των μπαμπάδων που έχουν περάσει από ένα διαζύγιο. Μια δικαστική απόφαση που όρισε την επικοινωνία κάθε δεύτερο ΣΚ, μια μαμά που φοβάται ότι θα χάσει τα παιδιά της αν αυτά έχουν συχνή επικοινωνία με τον πατέρα και τσουπ, να τος ο μπαμπάς του Σαββατοκύριακου. Να μπαίνει τις καθημερινές σε άδειο σπίτι, να προσπαθεί να βρει στο τηλέφωνο το παιδί, να παλεύει για 5 παραπάνω λεπτά στο skype, να κοιμάται αγκαλιά με το κινητό ή το tablet, το μόνο “παράθυρο” στον κόσμο του παιδιού του.
Το βιβλίο “Μπαμπάδες του Σαββατοκύριακου” έρχεται να “λειάνει” λίγο τις γωνίες του χωρισμού, που “γρατζουνάνε”, ειδικά τα παιδιά. Έρχεται να δώσει σε αυτούς τους μπαμπάδες μια σειρά από προτάσεις για την ανάπτυξη των παιδιών, ιδέες για δραστηριότητες, ταινίες, παιχνίδια, χειροτεχνίες, συνταγές, περιπάτους στη φύση και συζητήσεις μαζί τους. Ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για πατεράδες, αλλά και για όλους τους γονείς, που επενδύουν σοβαρά και ολόψυχα στη σχέση τους με τα παιδιά τους αλλά και βιώματα και εμπειρίες που θα τους κάνουν να ταυτιστούν και να δουν τις καταστάσεις από άλλη οπτική. Είναι σαν να’χεις απέναντί σου έναν καλό φίλο που περνάει ή πέρασε ακριβώς τα ίδια μ’ εσένα. Με τη διαφορά ότι αυτός είναι πιο δυνατός κι έτσι μπορεί να σε “σηκώσει”.
Κοινώς, αν ψάξεις στο βιβλίο να βρεις μιζέρια και κλάμα και οδυρμό, δεν θα βρεις. Αντιθέτως, θα διαβάσεις ένα μίνι μυθιστόρημα για έναν άνθρωπο που προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια του σαν παρατηρητής της ζωής του σε συνδυασμό με πολλές ιδέες για δημιουργική απασχόληση και δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.
Χειροτεχνίες, συνταγές, προτάσεις για ταινίες, εξορμήσεις σε θεματικά πάρκα, χιονοδρομικά κέντρα (όταν περάσει το λοκντάουν) πρακτικές συμβουλές για τη φροντίδα του παιδιού, ψυχολογία. Πώς δηλαδή να είσαι ένας σωστός πατέρας για το παιδί σου, καθώς η συμβολή σου στη ζωή του, είναι σημαντική για την ανάπτυξή του και μεγαλώνοντας, για τη ματιά που θα αποκτήσει απέναντι στον κόσμο, στις σχέσεις, στις συναναστροφές.
“Χρειάζεται ο μπαμπάς να είναι πιο δοτικός, πιο κοινωνικός και να ασχολείται πιο ενεργά με τον εσωτερικό κόσμο του παιδιού του, μιας και αυτό κάνει από την μια καλό στο παιδί, αλλά από την άλλη και ο πατέρας γίνεται καλύτερος άνθρωπος” λέει ο Δημήτρης Καρακούσης συγγραφέας του βιβλίου “Μπαμπάδες του Σαββατοκύριακου” σε συνέντευξή του (βλ. εδώ) και αυτό ειδικά το κομμάτι, πόνεσε.
Πόνεσε διότι εκτός από τους μπαμπάδες του Σαββατοκύριακου, υπάρχουν και οι μπαμπάδες του μήνα. Του εξαμήνου. Ή του ποτέ. Γονείς που ξέχασαν ότι έγιναν γονείς και το θυμούνται μια φορά το μήνα, το εξάμηνο ή καθόλου. Κάνουν άλλη οικογένεια, άλλα παιδιά, παριστάνουν τον πατέρα σε άλλα παιδικά μάτια σαν να μην ήταν ποτέ μπαμπάδες και πιο πριν.
Πόνεσε όμως και για άλλο λόγο. Για εκείνες τις μαμάδες που -εγωϊστικά-πιστεύουν πως ο πατέρας, είναι περιττός στη ζωή του παιδιού. Πώς το παιδί δεν τον χρειάζεται επειδή εκείνες δεν τον χρειάζονται. Πώς το παιδί θα είναι καλύτερα χωρίς εκείνον, επειδή εκείνες είναι (ή νομίζουν πως είναι) καλύτερα χωρίς εκείνον. Μαμάδες που συμβάλλουν στη γονεϊκή αποξένωση του παιδιού. Και ξεχνάνε πως εκείνες είναι η μάνα. Όχι το παιδί. Το παιδί είναι μια αυτόνομη προσωπικότητα. Και έχει άλλη άποψη για το τί θέλει και χρειάζεται. Κι όπως λέει και ο Δημήτρης Καρακούσης ” Δεν μπορούμε να διδάξουμε στο παιδί, κάτι που δεν ξέρουμε ή δεν τηρούμε οι ίδιοι”. Πώς να διδάξεις στο παιδί την αγάπη για τον πατέρα, όταν εσύ η ίδια, δεν αγαπάς/τιμάς τον ρόλο του;
Το βιβλίο “Μπαμπάδες του Σαββατοκύριακου” δεν είναι μόνο για μπαμπάδες. Είναι και για μαμάδες που δεν πρέπει να ξεχνάνε όλα όσα χάνει το παιδί, μακριά από τον πατέρα…
*Ο Δημήτρης Καρακούσης έχει επίσης γράψει το παιδικό βιβλίο «Ο Πέτρος, η Κατερίνα και η μελισσοπαρέα τους» ενώ σε λίγο καιρό, εκδίδεται το μυθιστόρημά του, με τίτλο «Για μιαν ανάσα ελεύθερη» από τις εκδόσεις Θύρα. Το βιβλίο του “Μπαμπάδες του Σαββατοκύριακού” το βρίσκεις εδώ