Πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο 600 σελίδων για την Ιστορία, τα ήθη, τα Έθιμα και τον Πολιτισμό του Ελληνισμού του Πόντου. Το βιβλίο περιέχει επίσης αναλυτικές αναφορές στην ιστορία του Πόντου ανά τους αιώνες μέσα από γεγονότα και πρόσωπα, στην μυθολογία και την γεωγραφία της περιοχής.
Ο συγγραφέας Στέφανος Π. Τανιμανίδης πραγματοποίησε πολύχρονη έρευνα για τον Πόντο και μελέτη ανάλογων εργασιών εξαίρετων επιστημόνων και ερευνητών. Επιπλέον οι μαρτυρίες από Ποντίους πρόσφυγες της πρώτης γενιάς, αλλά και η εξηντάχρονη, προσωπική εμπλοκή του με τα δρώμενα στις ποντιακές κοινωνίες και πολιτιστικές οργανώσεις, τον οδήγησαν στη σύνταξη αυτού του βιβλίου.
Στόχος του είναι να παρουσιάσει και να αναδείξει με σεβασμό και αγάπη την τρισχιλιόχρονη ιστορική, δημιουργική όσο και τραγική διαδρομή των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και να μεταλαμπαδεύσει στις νεότερες γενιές την εθνική ταυτότητα του Ποντιακού Ελληνισμού.
Μερικά από τα πραγματικά πλούσια περιεχόμενα είναι η ποντιακή κοινωνική ιστορία, η διάλεκτος, η λογοτεχνία, η ποίηση, η μουσική, τα μουσικά όργανα, το θέατρο και ο χορός, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις, ενώ εξετάζεται και ο ποντιακός ελληνισμός του σήμερα.

Συγγραφέας: Στέφανος Τανιμανίδης
Κ.Β.: 2746
ISBN: 978-960-618-058-3
Σχήμα: 17×24
Σελίδες: 596
Το βιβλίο διανθίζεται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό με 300 ανέκδοτες φωτογραφίες. Ανάμεσά τους υπάρχουν γκραβούρες, χάρτες, καρτ ποστάλ, φωτογραφίες από περιοχές, οικισμούς, οικίες, αλλά και πρόσωπα που έζησαν στα μέρη του Πόντου, που κάποτε έσφυζαν από ελληνισμό. Οι πληροφορίες και η ιστορία με τον τρόπο αυτόν αποτυπώνονται δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα ακόμα και στον πιο απαιτητικό αναγνώστη.





ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Στέφανος Π. Τανιμανίδης γεννήθηκε το 1950 στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς του Παναγιώτης και Κασσιανή, γεννημένοι στην Ίμερα και το Ακ Νταγ Μα(ν)τέν του ιστορικού Πόντου, ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα το 1923.
Είναι πτυχιούχος Κοινωνιολογίας και Ιστορίας του Ελληνικού Πολιτισμού, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία.
Επί σειρά ετών έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών και από το 1987 έως και το 2007 πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.) και του Παγκόσμιου Συμβουλίου του ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑ.Σ.Π.Ε.), με πλούσια και ενεργή δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από τις θέσεις του αυτές με τις προτάσεις και τις ενέργειές του ανέπτυξε πολυποίκιλη δράση για τα ζητήματα του Ποντιακού Ελληνισμού.
Σήμερα, τον Μάϊο του 2022, με την ιδιότητα του Επίτιμου Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.) και της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών (Ε.Λ.Ε.Π.) συνεχίζει να δραστηριοποιείται για την ανάδειξη, προβολή και επίλυση θεμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ιδιαίτερα για την προώθηση του αιτήματος Διεθνούς αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας, υποστήριξης των νεοπροσφύγων Ελλήνων από τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., των ποντιόφωνων Μουσουλμάνων της Τουρκίας, για την αναστήλωση και επαναλειτουργία ελληνικών μνημείων στον ιστορικό Πόντο.
Την τοποθέτηση και ανάδειξη των κειμηλίων της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, που διασώθηκαν από κλοπές και λεηλασίες μετά την καταστροφή της, μέσα στους ανακαινισμένους χώρους της που λειτουργούν ως Μουσείο.
Για τη δημιουργία site, Μουσείου και βιβλιοθήκης του Ποντιακού Ελληνισμού και την ολοκλήρωση ταινίας μεγάλου μήκους με θέμα την Ποντιακή Γενοκτονία, ενώ παράλληλα συνεχίζει το συγγραφικό του έργο.