Παναγία Σουμελά - Η διαδρομή της εικόνας και η ιστορία της μονής στον Πόντο και στο Βέρμιο

Παναγία Σουμελά

Παναγία Σουμελά, Η διαδρομή της εικόνας και η ιστορία της Μονής στον Πόντο και στο Βέρμιο. Το πολύτιμο προφορικό και αρχειακό υλικό, που ο Στέφανος Τανιμανίδης είχε στα χέρια του από τους γονείς, άλλους συγγενείς και προπάτορές του, όλους Πόντιους πρόσφυγες, σχετικά με τη εικόνα και το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, το πλούτισε με μακρά, προσωπική έρευνα.

Οι Εκδόσεις Σταμούλη με τιμή παρουσιάζουν την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του Στέφανου Π. Τανιμανίδη Παναγία Σουμελά, Η διαδρομή της εικόνας και η ιστορία της Μονής στον Πόντο και στο Βέρμιο

Το πολύτιμο προφορικό και αρχειακό υλικό, που ο Στέφανος Τανιμανίδης είχε στα χέρια του από τους γονείς, άλλους συγγενείς και προπάτορές του, όλους Πόντιους πρόσφυγες, σχετικά με τη εικόνα και το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, το πλούτισε με μακρά, προσωπική έρευνα.

Ιστορίες, θρύλοι και παραδόσεις από τη μια, φωτογραφίες, έγγραφα, ιστορικά και λαογραφικά κείμενα από την άλλη, εμπλουτίστηκαν με συνεντεύξεις που πήρε ο ίδιος ο συντάκτης του βιβλίου από ποντιόφωνους και μη, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στον μαρτυρικό Πόντο.

Όλα τα παραπάνω συστηματοποιήθηκαν με επιστημονική επιμέλεια, για να δώσουν στον αναγνώστη το παρόν, ξεχωριστό πόνημα, προσφορά σεβασμού και τιμής προς τη θαυματουργή Παναγία Σουμελά.

Το βιβλίο είναι οργανωμένο σε κεφάλαια που αναφέρονται εξειδικευμένα:

Στον Πόντο (πολιτική και στρατιωτική ιστορία, γεωμορφολογία, θρησκευτική και μοναστική ιστορία).

Στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά (ο Ευαγγελιστής Λουκάς, η πορεία της εικόνας στον Πόντο), στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά (η ίδρυση και η ιστορία του, η σχέση του με τους πιστούς και τα πανηγύρια, η καταστροφή του, οι κρυπτοχριστιανοί, τα κειμήλια).

Στο εν Ελλάδι μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά (δημιουργία και εγκαθίδρυση μονής στην Ημαθία, μεταφορά της εικόνας από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, το ομώνυμο Σωματείο, παραδόσεις και θαύματα), καθώς και στην αναστύλωση και επαναλειτουργία της ιστορικής Μονής στον Πόντο.

Από τον επίλογο του συγγραφέα:

«Μετά τον ξεριζωμό του Ελληνισμού από τον Πόντο, δυστυχώς αυτό είναι το πεπρωμένο των ελληνικών μνημείων. Όμως, τα ερείπιά τους στις πόλεις, τα χωριά και τα μέρη που δημιουργήθηκαν, μοιάζουν να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός μοναδικού πολιτισμού (…) Γι’ αυτό και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να προκαλούν και να προσελκύουν το ενδιαφέρον εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών και προσκυνητών κάθε χρόνο».

Συγγραφέας:
Στέφανος Π. Τανιμανίδης (Πτυχιούχος Ιστορίας του Ελληνικού Πολιτισμού, Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία στο Ε.Α.Π., Επίτιμος Πρόεδρος Π.Ο.Π.Σ.)
Κ.Β.: 2781
ISBN: 978-960-618-093-4
Σχήμα: 21×29
Σελίδες: 496


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Στέφανος Τανιμανίδης γεννήθηκε το 1950 στη Θεσσαλονίκη από Πόντιους πρόσφυγες γονείς. Είναι πτυχιούχος Κοινωνιολογίας και Ιστορίας του Ελληνικού Πολιτισμού με μεταπτυχιακές σπουδές στην ορθόδοξη θεολογία. Από τη νεότητά του τίμησε την ποντιακή του καταγωγή με κάθε τρόπο, συσπειρώνοντας και συντονίζοντας ποντιακά σωματεία και συλλόγους στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο. Αγωνίστηκε για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τον Ο.Η.Ε., για την κοινωνική αποκατάσταση των  Ελλήνων ποντιακής καταγωγής από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., για την ανακήρυξη ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων (19η Μαΐου), για την επαναλειτουργία της Μονής Σουμελά στον Πόντο αλλά και της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας. Σήμερα συνεχίζει άκοπα τη δραστηριοποίησή του, ως Επίτιμος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.) και ης Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών. Από τις εκδόσεις Σταμούλη του 2022 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Στέφανου Τανιμανίδη Πόντος-Δεν ξεχνώ, Ιστορία, ήθη, έθιμα, πολιτισμός,  καρπός κι αυτό ενδελεχούς έρευνας για την Ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου.

Γίνε Συνδρομητής!

Ζήτησε να λαμβάνεις τα newsletter μας για να μαθαίνεις πρώτος τις καλύτερες προσφορές, τις νέες κυκλοφορίες και τους διαγωνισμούς μας!