Τα Μυστικά του Κομπόστ – Thomson Ken

Οι βασικές αρχές και οι μέθοδοι της κομποστοποίησης, οι αναλυτικές οδηγίες για την κατασκευή αυτοσχέδιου κομποστοποιητή, η σωστή διαλογή των σκουπιδιών, τα πιο συνηθισμένα λάθη και πώς θα τα αποφύγετε, αλλά και οι τρόποι που θα αξιοποιήσετε καλύτερα το κομπόστ που θα φτιάξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας, είναι κάποιες από τις σημαντικές πληροφορίες που θα βρείτε στην έκδοση αυτή για να φτιάξετε μόνοι σας κομπόστ γρήγορα και εύκολα! Άλλωστε, όλα όσα χρειάζεστε, εκτός από το βιβλίο αυτό, βρίσκονται ήδη στο νοικοκυριό σας!

Κομπόστ: Τι είναι και πώς φτιάχνεται
Τι είναι;
Το κομπόστ είναι μερικώς αποσυντεθειμένη οργανική ύλη. Προέρχεται από τα φυτικά υπολείμματα του κήπου και της κουζίνας μας τα οποία η ίδια η φύση μετατρέπει σε ένα πλούσιο φυτόχωμα που χρησιμεύει για λίπασμα και βελτιωτικό του εδάφους. Είναι αγνό, καθαρό και φυσικό.

Γιατί είναι ωφέλιμη;
• Τα φυτικά κατάλοιπα των κήπων και της κουζίνας συνιστούν το 30% του όγκου των σκουπιδιών που στέλνουμε στις χωματερές. Τα κατάλοιπα αυτά, επειδή περιέχουν υψηλό ποσοστό υγρασίας, δυσχεραίνουν την αποδοτικότητα των συστημάτων καύσεως. Με την κομποστοποίηση καταναλίσκεται λιγότερη ενέργεια και για την αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και για την καύση. Χρησιμοποιώντας το δικό μας κομπόστ περιορίζουμε τη συλλογή τύρφης, η οποία επιβαρύνει ευαίσθητα οικοσυστήματα και έχουμε ένα ασύγκριτα ανώτερο προϊόν.
• Αποφεύγοντας τα ανόργανα υδατοδιαλυτά λιπάσματα, προστατεύουμε τον υδροφόρο ορίζοντα από τη ρύπανση και τις λίμνες και τις θάλασσες από το φαινόμενο του ευτροφισμού.
• Εξοικονομεί χρήματα από την αγορά χώματος και λιπασμάτων.
• Μειώνει την κατανάλωση νερού διότι το κομπόστ βελτιώνει την ικανότητα του χώματος να συγκρατεί το νερό.
• Λιγότερα απορρίμματα σημαίνουν λιγότερα δημοτικά τέλη για την αποκομιδή τους.

• Βελτιώνει τη σύσταση του χώματος. Χαλαρώνει το σμικτό αργιλώδες χώμα και έτσι οι ρίζες εισχωρούν ευκολότερα στο έδαφος, ενώ βελτιώνει το αμμώδες έδαφος αυξάνοντας την απορροφητικότητά του.
• Βοηθάει την ανάπτυξη νέων φυτών.
• Αναπληρώνει τα οργανικά θρεπτικά συστατικά του εδάφους τροφοδοτώντας το με ενεργό χούμους.
• Προστατεύει από την παγωνιά.

Πώς γίνεται;
Η κομποστοποίηση ακολουθεί το βιολογικό κύκλο της Γης: ανάπτυξη και φθορά. Τα κλαδέματα του κήπου και τα φυτικά υπολείμματα από τις τροφές μας που αποτελούν το σωρό του κομπόστ γίνονται η τροφή για μικροοργανισμούς, μύκητες, βακτηρίδια, έντομα και ζωύφια τα οποία χρησιμοποιούν τον άνθρακα (C) από τα ξερά φυτά για την ανάπτυξή τους. Ο άνθρακας οξειδώνεται μετατρεπόμενος σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2) γι’ αυτό μειώνεται η μάζα και εκλύεται θερμότητα κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης. Το άζωτο (Ν) είναι το βασικό συστατικό για τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών. Με αυτό τον τρόπο ανακυκλώνουν στον δικό τους οργανισμό τα θρεπτικά συστατικά από τα φυτά που αποσυντίθενται και τα επιστρέφουν με το κομπόστ πίσω στο έδαφος.

Περισσότερα: Βιβλία : Τα Μυστικά του Κομπόστ – THOMPSON KEN

Γίνε Συνδρομητής!

Ζήτησε να λαμβάνεις τα newsletter μας για να μαθαίνεις πρώτος τις καλύτερες προσφορές, τις νέες κυκλοφορίες και τους διαγωνισμούς μας!