Κήπος και Βεράντα στη Σκιά (κριτική για το βιβλίο)

από την εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος

Με συμμάχους του τις σπουδές στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και την προϋπηρεσία του σε φυτώρια παραγωγής καλλωπιστικών φυτών, καθώς και στο σχεδιασμό και διαμόρφωση κήπων, ο Ταξιάρχης Ανδριτσόπουλος, μέσα από το βιβλίο του «Κήπος & Βεράντα στη Σκιά» (εκδόσεις Σταμούλη), μας βοηθά να μετατρέψουμε το αρχικό μειονέκτημα έλλειψης φωτός στον κήπο ή τη βεράντα μας σε πλεονέκτημα για τα φυτά μας.

Η μεγαλύτερη δυσκολία, όπως λέει, που έχει να αντιμετωπίσει όποιος έχει έναν κήπο ή μια βεράντα στην πόλη. δεν είναι ούτε η παγωνιά ούτε ο καυτός ήλιος ούτε η ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα περισσότερα προβλήματα τα προκαλεί η σκιά. Η σκιά που «πέφτει» στον κήπο ή τη βεράντα από τα γειτονικά κτίρια ή από μεγάλα δέντρα. Η δημιουργία ενός κήπου ή το πρασίνισμα μιας βεράντας και η συντήρηση τους σε συνθήκες σκιάς είναι μια πρόκληση και μάλιστα πολύ πιο συνηθισμένη απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς. Σης σελίδες του βιβλίου εξετάζεται η σχέση φωτός και φυτών και παρουσιάζονται φυτά κατάλληλα για σκιερές ή ημισκιερές συνθήκες, η φροντίδα τους και οι ιδιαίτερες ανάγκες τους. Αυτά τα φυτά ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες, δέντρα, θάμνοι, αναρριχώμενα, μικρά ανθοφόρα εποχικά ή μη, φοινικοειδή, χλόες. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται μερικά από τα πιο δημοφιλή και εντυπωσιακά είδη όπως η ορτανσία. η γαρδένια και η καμέλια. Φυτά που είναι προνόμιο των κήπων της σκιάς». Στο πρώτο μέρος του συγγράμματος παρουσιάζεται το ζήτημα της σχέσης φωτός και φυτών και δίνονται κάποιες γενικές οδηγίες για τη φροντίδα τους. Στο δεύτερο μέρος προτείνονται φυτά κατάλληλα για σκιερές ή ημισκιερές συνθήκες. Η επιλογή τους έγινε με βάση την εμπειρία και τη βιβλιογραφία. Δίπλα στα είδη που παρατίθενται, θα μπορούσαν να βρίσκονται αρκετά ακόμη. Όμως, καθοριστικό ρόλο στην παρουσίαση τους ή μη έπαιξε η ευκολία με την οποία τα βρίσκει κανείς στην ελληνική αγορά. Επιπλέον, υπάρχει κι ένα μικρό κεφάλαιο με τίτλο «Τα Δυσεύρετα» το οποίο περιλαμβάνει φυτά που είναι μεν κατάλληλα, αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή μόνον περιστασιακά ή μέσω Ιντερνέτ μπορούν να βρεθούν.

Το βιβλίο “κλείνει” με μια εύχρηστη κατηγοριοποίηση των φυτών ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες τους, που θα βοηθήσει τους αναγνώστες στην επιλογή τους.

ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ 22/08/2010 σελ.24

Γίνε Συνδρομητής!

Ζήτησε να λαμβάνεις τα newsletter μας για να μαθαίνεις πρώτος τις καλύτερες προσφορές, τις νέες κυκλοφορίες και τους διαγωνισμούς μας!