Η βιβλιοθήκη του πατρός Σακκολίδη: Μια μεγάλη δωρεά στο Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολης και σε όλο τον ελληνισμό!

Με ιδιαίτερη συγκίνηση πληροφορήθηκα την κοίμηση του μακαριστού πατρός Μελετίου Σακκουλίδη, Μεγάλου Οικονόμου της Μ.Χ.Ε. (το ανώτερο οφίκιο που απονέμεται σε έγγαμο κληρικό).

Εξίσου μεγάλη είναι η συγκίνηση από την είδηση ότι η συλλογή των 30000 βιβλίων που συγκέντρωσε στη διάρκεια της ζωής του παραχωρείται από την οικογένειά του στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο για να χρησιμοποιείται από τους ερευνητές, έλληνες και ξένους.

Θυμάμαι την ευγενική μορφή του όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ζήτησα την βοήθεια του για τις ανάγκες μιας ιστορικής έρευνας. Ανιδιοτελής, εξαιρετικά κατηρτισμένος, σεβαστός και από τους Οθωμανούς μελετητές μα πάνω από όλα ο ιερέας στο Κοντοσκάλι, ο προϊστάμενος του Γηροκομείου Βαλουκλή και του Γηροκομειακού Ναού των Αγίων Αναργύρων.

Στο πρόσωπο του πατρός Μελετίου συναντώνται ο πρεσβύτερος, ο λόγιος, ο διάκονος των ηλικιωμένων, ο στοργικός συλλέκτης των βιβλίων που δίδουν μαρτυρία για ένα κόσμο που φαντάζει ξεχασμένος.

Η συλλογή του θα φιλοξενηθεί στο Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολης, το οποιο είναι σήμερα το μοναδικό ινστιτούτο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στην Τουρκία και ένα σημαντικό κέντρο έρευνας για τον Ελληνισμό κατά την διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η βιβλιοθήκη του πατρός Σακκουλίδη αναμένεται να προσελκύσει πολυάριθμους επιστήμονες έλληνες και αλλοδαπούς και θα δώσει την ευκαιρία να συνδυασθούν τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας με την επιστημονική αξιοποίησή της.

Σ.Σ.

Γίνε Συνδρομητής!

Ζήτησε να λαμβάνεις τα newsletter μας για να μαθαίνεις πρώτος τις καλύτερες προσφορές, τις νέες κυκλοφορίες και τους διαγωνισμούς μας!