Εισαγωγή στη Στατιστική της Καθημερινότητάς μας

Το βιβλίο περιέχει 250 λυμένα και 300 άλυτα θέματα που στην πλειοψηφία τους συνιστούν εφαρμογές της Στατιστικής στην καθημερινή, επαγγελματική και επιστημονική μας πραγματικότητα. Έτσι συναντάμε πολλά πρωτότυπα αλλά και αρκετά κλασικά θέματα από το ποδόσφαιρο, το ψάρεμα, τον κινηματογράφο, τα τηλεοπτικά παιχνίδια, την κίνηση στους δρόμους, τη φοιτητική ζωή, τις διακοπές, τις ταινίες μυστηρίου, τα ψώνια και άλλα κομμάτια από το παζλ της καθημερινότητάς μας. Παράλληλα, με απλό και κατανοητό τρόπο, δίνονται πολλές εφαρμογές της Στατιστικής στην ιατρική, στη νομική, στην ελεγκτική, στα δημόσια οικονομικά, στη διαχείριση κινδύνου, στα χρηματοοικονομικά, στην πληθυσμιακή οικολογία, στο βιομηχανικό έλεγχο ποιότητας, αφήνοντας τον αναγνώστη να βγάλει αβίαστα συμπεράσματα για το μέγεθος και το εύρος της χρησιμότητάς της.

Χωρίζεται σε τρία βασικά κεφάλαια που αναφέρονται, κατά σειρά, στα Περιγραφικά Μέτρα Κατανομών, στις Πιθανότητες και στις Τυχαίες Μεταβλητές και τις Κατανομές τους. Κάθε κεφάλαιο ξεκινά με συνοπτική θεωρία, που περιλαμβάνει βασικούς ορισμούς, τυπολόγιο και κάποια μεθοδολογικά θέματα (tips) για τη λύση ασκήσεων και προβλημάτων, ενώ συνεχίζεται με πολλά λυμένα και άλυτα θέματα. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τρία παραρτήματα όπου ο αναγνώστης μπορεί να βρει τρία τεστ πολλαπλών επιλογών, για αυτοαξιολόγηση, με συνολικά 80 ερωτήσεις, στατιστικούς πίνακες και χρήσιμα μαθηματικά σύμβολα και τύπους. Φιλοδοξεί να είναι χρήσιμο εργαλείο για φοιτητές διαφόρων αντικειμένων όπου η Στατιστική αποτελεί εισαγωγικό και πολλές φορές δύσκολο μάθημα, αλλά και για επαγγελματίες, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη Στατιστική στην καθημερινή τους απασχόληση.

Περισσότερα εδώ

 

Γίνε Συνδρομητής!

Ζήτησε να λαμβάνεις τα newsletter μας για να μαθαίνεις πρώτος τις καλύτερες προσφορές, τις νέες κυκλοφορίες και τους διαγωνισμούς μας!