Η Μαρίζα Κωχ μιλάει για το βιβλίο της “Με τη Μαρίζα Τραγουδώ Ελληνικά μαθαίνω”

στο περιοδικό “Κ” της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 
ΤΟΥ ΑΘΩ ΔΗΜΟΥΛΑ

 


Μ’ ένα καινούργιο βιβλίο – CD η ερμηνεύτρια επιβεβαιώνει την αγάπη της για τη γλώσσα μας και τα παιδιά.

«Ένα κομμάτι του εαυτού μου, μέσα από τη χαρά των παιδιών, ξαναζεί τα παιδικά μου χρόνια.»

«Αυτό το τραγούδι το έγραψα χθες, γιατί συνειδητοποίησα ότι δεν έχουμε τραγούδι για κλόουν», λέει η Μαρίζα Κωχ. «Και κόκκινο και κίτρινο και πράσινο καπέλο / και δυο παπούτσια κόκκινα πολύ γυαλιστερά / μες στο φαρδύ κουστούμι του τρυπώνω άμα θέλω / και δεν με παίρνουν είδηση τα άλλα τα παιδιά». Γράφτηκε για τους μαθητές της στο εργαστήριο βιωματικής μουσικής, έναν μικρό ζεστό χώρο στη σκιά της Ακρόπολης. Το ραντεβού τους είναι εβδομαδιαίο: κάθε Σάββατο πρωί.

Αντίστοιχα «παιχνιδοτράγουδα», όπως τα αποκαλεί η ίδια, υπάρχουν στο βιβλίο της, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Σταμούλης με τίτλο «Με τη Μαρίζα τραγουδώ, ελληνικά μαθαίνω» και συνοδεύεται από CD. «Μέσα στα χρόνια προέκυψε το υλικό γι’ αυτό το βιβλίο -το οποίο είναι αποτέλεσμα και της φαντασίας των παιδιών με τα οποία ερχόμουν σε επαφή, όχι μόνο της δικής μου. Κάτι σαν “τυφλοσούρτης” της γραμματικής, αλλά σε μορφή παιχνιδιού. Δεν καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μάθημα. Χωρίς παιχνίδι δεν υπάρχει μάθηση».

Το CD της έκδοσης περιέχει όλα τα τραγούδια, έτσι το «πακέτο» είναι ολοκληρωμένο. «Απευθύνεται σε παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τις ηλικίες του νηπιαγωγείου. Μπορεί, βέβαια, να είναι χρήσιμο και σε οποιονδήποτε θέλει να έρθει σε επαφή με την ελληνική γλώσσα. Θα ακολουθήσει και δεύτερο βιβλίο, στην ίδια λογική».

Ο τελευταίος δίσκος της ήταν το «Πάνω στη θάλασσα εγώ τραγουδάω» (2009), βασισμένος σε ποιήματα του Γιώργου Σαραντάρη, και προκύπτει το προφανές ερώτημα: πώς συνδυάζεται ο Σαραντάρης με τα παιδικά τραγούδια; «Υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι του εαυτού μου, όπου ξαναζώ τα παιδικά μου χρόνια μέσα από τη χαρά των παιδιών». Άλλωστε, η επαφή της με τα παιδιά δεν είναι καινούργια… «Από το 1977 έχω αρχίσει. Έκανα τρείς μεγάλους παιδικούς δίσκους με όλα τα παιχνιδοτράγουδα. Μετά, με τα ταξίδια, ξεστράτισα και επέστρεψα σ’ αυτή την ενασχόληση τη δεκαετία του ’90».

Και γι’ αυτόν το λόγο, επειδή η Μαρίζα Κωχ είναι πολυσύνθετος άνθρωπος, η κουβέντα μας, καθώς ολοκληρωνόταν, ξέφυγε πάλι! Θυμήθηκε το ταξίδι της στην Κίνα πριν από τριάντα χρόνια και πώς άλλαξε το πρόγραμμά της την τελευταία στιγμή, για να αγγίξει το δύσκολο κοινό της, αλλά και την προσπάθειά της να διαφυλάξει την ελληνική παραδοσιακή μουσική, συμμετέχοντας στην επιτροπή για τα Μουσικά Σχολεία – ξεκαθαρίζοντάς μου κάθε τόσο ότι «αυτά τα λέμε έτσι, δεν θα σου χρειαστούν». Μου χρειάστηκαν. Ίσως όχι άμεσα γι’ αυτό το κείμενο, αλλά για να εκτιμήσω το πάθος της για τη μουσική, την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό μας.

Εκδόσεις Σταμούλης, τιμή: 14,50 € /

Το Εργαστήριο Βιωματικής Μουσικής της Μαρίζας Κωχ βρίσκεται στην οδό Προπυλαίων 31, στην Ακρόπολη. Τηλ.: 210-92.27.687

Γίνε Συνδρομητής!

Ζήτησε να λαμβάνεις τα newsletter μας για να μαθαίνεις πρώτος τις καλύτερες προσφορές, τις νέες κυκλοφορίες και τους διαγωνισμούς μας!