Προφυλάξτε τα παιδιά σας από την έκθεση στον ήλιο!

Γράφει ο παιδίατρος Κων/νος Νταλούκας

Για περισσότερα ιατρικά θέματα για το παιδί, επισκεφθείτε το ιστολόγιό του. 

Το καλοκαίρι είναι για τα καλά εδώ και ο ήλιος στην πιο κάθετη θέση του στον ουρανό. Η ηλιακή ακτινοβολία έχει την μέγιστη ισχύ της τις ώρες 11 το πρωί με 4 το απόγευμα. Λόγω της κάθετης θέσης η βλαβερή ακτινοβολία (Α και Β) φιλτράρεται ελάχιστα με αποτέλεσμα να πέφτει στο δέρμα μας και να προκαλεί βλάβες.

  1. Ο καρκίνος του δέρματος, με την χειρότερη μορφή να είναι το μελάνωμα, οφείλεται στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο κατά την παιδική ηλικία.
  2. Παιδιά από 2 ετών και κάτω δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο καθόλου, ιδίως αυτά που είναι μικρότερα του ενός έτους.
  3. Αν πρέπει να βγουν ωποσδήποτε έξω προσπαθήστε να μην τα βγάλετε μεταξύ 11 το πρωί και 3 το μεσημέρι.
  4. Αναζητήστε πάντοτε σκιά από σπίτι ή δέντρο και όχι από ομπρέλα θαλάσσης.
  5. Φροντίστε πριν τα βγάλετε έξω από το σπίτι ωποσδήποτε, μισή ώρα πριν, να τους έχετε βάλει αντηλιακό, με τουλάχιστον 15 δείκτη προστασίας, με φυσικά φίλτρα για αυτά που είναι κάτω του έτους.
  6. Φορέστε τους μπλουζάκια που να καλύπτουν τους ώμους, με μακρύ μανίκι, και παντελόνια που να σκεπάζουν τα γόνατα.
  7. Για τα μεγαλύτερα φορέστε τους γυαλιά ηλίου, άθραυστα, απορροφητικά για την Α και Β ακτινοβολία, από καλά καταστήματα οπτικών ειδών.
  8. Το μεγαλύτερο ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας το προσλαμβάνουμε μέχρι την ηλικία των 18 περίπου ετών.

Ο καρκίνος του δέρματος προλαμβάνεται. Σεβαστείτε το δικαίωμα στην ζωή των παιδιών σας. Να θυμάστε ότι τα παιδιά λόγω άγνοιας του κινδύνου δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Εσείς όμως μπορείτε!

Υιοθετήστε για χάρη τους σωστές συμπεριφορές, που μπορεί να τους χαρίσουν μακροζωία.

Κάνετε κλικ εδώ →ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ για περισσότερες πληροφορίες (αρχείο σε μορφή Power Point).

Ενημερωθείτε για τον δείκτη υπεριώδους ακτινοβολίας και δείτε πόσο είναι στην περιοχή σας την συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, ώστε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα

Γίνε Συνδρομητής!

Ζήτησε να λαμβάνεις τα newsletter μας για να μαθαίνεις πρώτος τις καλύτερες προσφορές, τις νέες κυκλοφορίες και τους διαγωνισμούς μας!