Το περιβόητο πείραμα της Coca-Cola στον κινηματογράφο

Αρκετοί από εμάς έχουμε ακούσει για κάποιο πείραμα του διάσημου αναψυκτικού σε αμερικάνικο κινηματογράφο. Ας ρίξουμε λίγο φως στο θέμα…

Τη δεκαετία του ’50, λοιπόν, σε αμερικάνικο κινηματογράφο 45.000 θεατές, που δεν ήταν ενήμεροι, υποβλήθηκαν σε ένα πείραμα. Κατά τη διάρκεια του έργου, κάθε 5 δευτερόλεπτα παρουσιαζόταν τα εξής μηνύματα «τρώτε ποπ-κορν», «πίνετε coca-cola», με διάρκεια 1/3000 του δευτερολέπτου. Κατά την περίοδο του πειράματος, ο εμπνευστής του, Τζέιμς Βάικαρι (που επινόησε και τον όρο subliminal marketing) ισχυρίστηκε ότι οι πωλήσεις ποπ-κορν αυξήθηκαν κατά 58% και της coca-cola κατά 18%.
Εντέλει αποδείχθηκε ότι το πείραμα αυτό δεν έγινε ποτέ. Ο Βάικαρι, που απέτυχε να επαναλάβει το πείραμα, αργότερα παραδέχτηκε την απάτη, ωστόσο, έκτοτε, πολύ μελάνι έχει χυθεί κατά πόσο το subliminal marketing (το μάρκετινγκ δηλαδή που απευθύνεται στο υποσυνείδητο) μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στη φαρέτρα των επιχειρήσεων – παράδειγμα αποτελούν πολλά καταστήματα που παίζουν τζαζ μουσική όπου υπάρχουν κρυφά μηνύματα που μας ωθούν να ξοδέψουμε περισσότερα ή μας αποθαρρύνουν να κλέψουμε.

του Ιωάννη Πρωτοπαπαδάκη

Γίνε Συνδρομητής!

Ζήτησε να λαμβάνεις τα newsletter μας για να μαθαίνεις πρώτος τις καλύτερες προσφορές, τις νέες κυκλοφορίες και τους διαγωνισμούς μας!