Αντιµετωπίζοντας τις ακρίδες που µασούν τα φυτά µας | Free Chapter


Μια επικίνδυνη κατηγορία εχθρών των φυτών µας είναι τα έντοµα που µασούν τα φύλλα τους. Σηµαντικοί εκπρόσωποί τους είναι οι ακρίδες.
Από απλός πονοκέφαλος έως «πληγή του φαραώ», είναι αντίπαλος που δύσκολα ελέγχεται, γι’ αυτό και στη γεωργία αντιµετωπίζεται συνολικά από την πολιτεία. Στον κήπο ή τη βεράντα τα πράγµατα είναι πιο απλά και µπορούµε να ξορκίσουµε τη βιβλική κατάρα µε το… απλό άνοιγµα των ντουλαπιών της κουζίνας µας.
Θα χρειαστούµε:
3 κουταλιές σούπας καυτερό καγιέν
1 κουτάλι σούπας αµµωνία ζαχαροπλαστικής
1 κουτάλι σούπας παιδικό σαµπουάν
2 φλιτζάνια ζεστό νερό
Αναµειγνύουµε το πιπέρι καγιέν µε το νερό σε ένα µπουκάλι και ανακινούµε καλά. Αφήνουµε το µείγµα για ένα βράδυ. Την επόµενη µέρα, προσεκτικά για να µην ανακινήσουµε το ίζηµα, αδειάζουµε το υγρό σε ένα άλλο δοχείο. Εκεί, ρίχνουµε και αναµειγνύουµε (ή ανακατεύουµε) τα υπόλοιπα υλικά.
Βάζουµε το µείγµα στον ψεκαστήρα και ψεκάζουµε τα φυτά µας. Από τα σαγόνια της ακρίδας δεν γλιτώνουν ούτε φύλλα ούτε οφθαλµοί ούτε τρυφεροί βλαστοί, εποµένως ο ψεκασµός θα πρέπει να κατευθυνθεί σε όλο το φυτό. Ψεκάζουµε όσο συχνά χρειαστεί, κατά προτίµηση πρωινές ή απογευµατινές ώρες αποφεύγοντας τις ζεστές ώρες του µεσηµεριού, ώστε να εξασφαλίσουµε ένα «καυτό καλωσόρισµα» στους εισβολείς.
ΠΡΟΣΟΧΗ …όµως: Φοράµε γάντια και γυαλιά, γιατί το καυτερό πιπέρι δεν αστειεύεται…
Το κείμενο είναι από το βιβλίο του Ανδρέα Μπαρμπούτση “Οικολογική Φροντίδα των Φυτών”
Δείτε το βιβλίο:

——————————–
Εκδόσεις Σταμούλη,
Αβέρωφ 2, 104 33, Αθήνα,
Τηλ. 210 – 52 38 305,
info@stamoulis.gr,
www.stamoulis.gr
 

Γίνε Συνδρομητής!

Ζήτησε να λαμβάνεις τα newsletter μας για να μαθαίνεις πρώτος τις καλύτερες προσφορές, τις νέες κυκλοφορίες και τους διαγωνισμούς μας!