Η Ηρώ Παπαδοπούλου μάς μιλάει για το βιβλίο της “Μπλε Παλτό”

Πώς εμπνευστήκατε την ιστορία του  Μπλέ παλτό;

Θα μπορούσα να πω, πως υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που με οδήγησαν στο Μπλε παλτό.
Το πρώτο στοιχείο είναι το ίδιο το μπλέ παλτό, πραγματικό κασμιρένιο που ευτυχώς για μένα από τη βιτρίνα ακριβού καταστήματος κατέληξε στη ντουλάπα αγαπημένου προσώπου. Το δανείζομαι σε ειδικές περιπτώσεις και πολύ το απολαμβάνω.
Το δεύτερο στοιχείοείναι ένα περιστατικό που με συγκλόνισε.
Μια φίλη μάζευε χρήματα για να αγοράσει ένα πολύ ακριβό παλτό.
Την ημέρα που πήγε να το αγοράσει μέσα στο λεωφορείο μπροστά της καθόταν ένα ζευγάρι που αγωνιούσε, πως θα συγκεντρώσει το αναγκαίο ποσό για επέμβαση του παιδιού τους στο εξωτερικό.
Η φίλη μου κατεβαίνοντας απο το λεωφορείο έδωσε το φάκελο με τα χρήματα σε αυτούς τους ανθρώπους,χωρίς να τους συναντήσει ποτέ ξανά.
Η ιστορία ωστόσο ξεκίνησε να γράφεται μετά από ένα μαθηματικό πρόβλημα που αντιμετωπίσα με τους μαθητές μου στο παιδικό σταθμό.
Πώς να μοιραστούν 23 σοκοφρετάκια σε 24 παιδιά.
Με δυσκολία βρήκαμε τη λύση,αλλά τα καταφέραμε.
Κόψαμε όλα τα γλυκά,τα βάλαμε σε μια πιατέλα και  στο τέλος μας περίσσεψαν και μερικά κομμάτια!
Νομίζω πως μετο μπλέ παλτό βρήκα ένα τρόπο να μας περισεύουν όσα δεν μας φτάνουν.
 

Ποιά είναι η ιστορία του βιβλίου σας το μπλε παλτό;

Η Αναστασία, μια νέα κοπέλα θέλει πολύ ν’αποκτήσει το μπλε παλτό που συναντάει κάθε μέρα σε μία βιτρίνα. Είναι όμως πολύ ακριβό για εκείνη. Δίπλα  από το κατάστημα ζει η Αννούλα που γνωρίζεται με την Αναστασία πετώντας της ένα μανταρίνι.Τα δυο κορίτσια γίνονται φίλες.
Μια μέρα φαίνεται πως το όνειρο της Αναστασίας ν’ αποκτήσει  το μπλε Παλτό θα γίνει πραγματικότητα. Όμως για να δούμε.
Είναι τόσο ισχυρό το δέσιμο των δυο κοριτσιών ώστε ν’απαρνηθεί η Αναστασία το μπλε παλτο για ν’ανθίσει στο μπαλκόνι της Αννιώς ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό λουλούδι;
 
Ποιά είναι τα μηνύματα που θα θέλατε να φτάσουν στα παιδιά;
Πρώτα απ’όλα η σημασία της ανιδιοτελούς αγάπης και προσφοράς που είναι έμπρακτη.Η αγάπη που μας κάνει να εγκαταλείπουμε τα θέλω μας,ένα παλτό,ένα ταξίδι, τη βολή τον ύπνο μας, προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες κάποιων άλλων, που είναι πιο σημαντικές και επιτακτικές από τις δικές μας.
Υπάρχει μέσα μας και η κρυμμένη αγάπη που ξαφνικά ξεπηδάει και σώζει τους γύρω μας αλλά και εμάς τους ίδιους.
Μήνυμα εξίσου σημαντικό είναι πως όπως οι μεγάλοι έτσι και τα παιδιά νιώθουν μεγάλη ανακούφιση και βοήθεια από την προσευχή.
Τέλος η ιστορία στηρίζει τις αξίες της ανθρωπιάς και της φιλίας που τόσο ταλαιπωρούνται στις μέρες μας.
Πώς μπορεί στα σημερινά παιδιά να καλλιεργηθεί η ιδέα της προσφοράs;
Πρώτα απ’όλα νομίζω με το προσωπικό μας παράδειγμα. Με την προσφορά,την υπομονή,την αντοχήκαι την ψυχραιμία μας ως γονείς και δάσκαλοι. Με το να φέρνουμε τα παιδιά κοντά στη ζωή των Αγίων με απλό και κατανοητό τρόπο από τις μικρές κιόλας ηλικίες.
Βοηθώντας τα παιδιά από το παιδικόκιόλας σταθμό να λειτουργούν όχι εγωκεντρικά αλλά ως μέλη μιας ομάδας ενωμένης και αγαπημένης.
Μέσα από τη χρήση της λογοτεχνίας ως εργαλείου για την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προωθούν τις αξίες της προσφοράς και της βοήθειας προς τον συνάνθρωπο.
 
 
Το μπλε παλτό έχει μια πάρα πολύ ωραία εικονογράφηση και βλέπουμε πως την υπογράφει η Βασιλική Παπαδοπούλου.
Θέλετε να σχολιάσετε τον τρόπο που αυτή η ωραία εικονογράφηση δένει πιστά με το κείμενο;
Για την εικονογράφηση φιλοτεχνήθηκαν 8 πίνακες με μεικτές τεχνικές και υλικά επάνω σε ξύλο,οι οποίοι φωτογραφήθηκαν και εντάχθηκαν στο παραμύθι.Πρόκειται για εικαστική σύνθεση,την οποία ανέλαβε η αδερφή μου Βασιλική Παπαδοπούλου υπό την καθοδήγηση της δασκάλας του εικαστικού εργαστηρίου, ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, Ανθούλας Κολτσιδοπούλου. Η εικονογράφηση δένει πιστά με την ουσία του κειμένου καθώς αυτοί οι 8 πίνακες έουν δωρηθεί σε παιδιατρικό τμήμα του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονικης,για να κοσμήσουν το χώρο και να προσφέρουν λίγη χαρά στα παιδιά που νοσηλεύονται.
Το μπλε παλτό είναι η πρώτη σας συγγραφική δουλειά για παιδιά. Ακολουθεί κάτι καινούργιο;
Ακολουθεί η ιστορία του μικρού Νάσου, ενός δυσλεκτικού έξυπνου μικρούλη που καθώς ξεκινάει το σχολείο η ζωή του ανατρέπεται……
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, την όμορφη εικονογράφηση του έχει αναλάβει  η Αγγελική Δελεχά και ελπίζω όσοι αγάπησαν το μπλε παλτό ν’αγαπήσουν και αυτό το βιβλίο.
 
Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο από το Online κατάστημά των Εκδόσεων Αθ. Σταμούλης –> http://bit.ly/mple-palto
————————–——–
Εκδόσεις ΘΥΡΑ
————————–——–
→ Κεντρική Διάθεση:
Eκδόσεις Αθ. Σταμούλης,
Αβέρωφ 2, 104 33, Αθήνα,
Τηλ. 210 – 52 38 305,
E-mail: info@stamoulis.gr,
E-shop: www.stamoulis.gr

 

Γίνε Συνδρομητής!

Ζήτησε να λαμβάνεις τα newsletter μας για να μαθαίνεις πρώτος τις καλύτερες προσφορές, τις νέες κυκλοφορίες και τους διαγωνισμούς μας!