Από στόμα σε στόμα – Θησαυροί της ελληνικής κουζίνας

Η διακεκριμένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και ο κορυφαίος διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου σε μια ξεχωριστή συνεργασία μας προτείνουν μια μοναδική συλλογή αυθεντικών παραδοσιακών συνταγών από όλη την Ελλάδα, που ταξιδεύουν «Από στόμα σε στόμα» μέσα στον χρόν

Το εμβληματικό βιβλίο μαγειρικής!

Οι εκδόσεις Σταμούλης με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουν Το εμβληματικό βιβλίο μαγειρικής  «Από στόμα σε στόμα – Θησαυροί της ελληνικής». Το βιβλίο υπογράφουν η διακεκριμένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η οποία μαζί με την ομάδα της επιμελήθηκε τις συνταγές, τροποποιώντας ό,τι χρειαζόταν για το καλύτερο αποτέλεσμα και ο κορυφαίος διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου, κάνοντας τις απαραίτητες διατροφικές αναλύσεις και σημάνσεις. Το βιβλίο προλογίζει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Γαστρονόμος» Άγγελος Ρέντουλας.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη συλλογή αυθεντικών παραδοσιακών συνταγών από όλη την Ελλάδα, που συγκέντρωσαν οι συγγραφείς του βιβλίου. Οι συνταγές αυτές έχουν ταξιδέψει μέσα στον χρόνο από γενιά σε γενιά και έφτασαν μέχρι το σήμερα, χαρίζοντας αδιάκοπα νοστιμιά και υψηλή διατροφική αξία σε όσους τις γεύονται. Κάθε συνταγή κρύβει μια ιστορία, που την κάνει μοναδική.

Μέσα στην μοναδική αυτή συλλογή ο λάτρης της αυθεντικής μαγειρικής θα ανακαλύψει συνταγές και υλικά, που χρησιμοποιούνταν παλιότερα στην ελληνική κουζίνα και στην πορεία του χρόνου τείνουν να χαθούν ή και ξεχάστηκαν. Από αυτή την καταγραφή ένας ακόμα σκοπός των συντελεστών του βιβλίου είναι να αναδείξουν και τις  χαμένες πολιτισμικές αξίες των παλιότερων γενιών.

Όπως τονίζουν οι συντελεστές του βιβλίου η μεσογειακή δίαιτα αποτελεί πρότυπο διατροφής παγκοσμίως. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια εδώ, στην πατρίδα μας, έχουμε απεμπολήσει τις διατροφικές αυτές αρχές, που εκθειάζονται παγκοσμίως, κι έχουμε υιοθετήσει δυτικόφερτα πρότυπα, προϊόντα κυρίως μάρκετινγκ κι επικοινωνίας. Έτσι, για παράδειγμα το δίκκοκο σιτάρι, το φαγόπυρο, ο ζωχός και η τσουκνίδα έχουν δώσει τη θέση τους στο μάνγκο, την κινόα και την παπάγια.

Οι συντελεστές του βιβλίου κατάφεραν να αναδείξουν την αξία των παραδοσιακών συνταγών του τόπου μας, χρησιμοποιώντας σύγχρονα, επιστημονικά εργαλεία διατροφής.

Με έναν μοναδικό τρόπο οι συνταγές του βιβλίου, που δόθηκαν με την συνδρομή ανθρώπων από όλη την Ελλάδα,  συμπλέκονται με τις μνήμες που ξυπνούν οι μυρωδιές και οι γεύσεις τους, χαρίζοντας στον αναγνώστη ένα ξεχωριστό γευστικό νοσταλγικό ταξίδι.

Τις φωτογραφίες των συνταγών και το food and prop styling έκανε με πολύ μεράκι η Ελισάβετ Δελεχά. Ταυτόχρονα το βιβλίο κοσμούν φωτογραφίες του διεθνούς φήμης φωτογράφου Robert McCabe, καθώς και του Αλέξανδρου Αντωνιάδη, ο οποίος επιμελήθηκε και την φωτογράφιση του εξωφύλλου.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, Σεφ

Η Αργυρώ Μπαρµπαρίγου γεννήθηκε και µεγάλωσε στη Νάουσα της Πάρου. Στο κυκλαδίτικο αυτό νησί έκανε τα πρώτα της βήµατα στη µαγειρική. Εκεί έµαθε στο πλευρό της µητέρας της, Κωνστάντζας, να δηµιουργεί συνταγές µε αγάπη, αφοσίωση και σεβασµό.

Από µικρή ηλικία αγάπησε τη µαγειρική και ασχολήθηκε µε τις τεχνικές της κουζίνας και των υλικών. Έµαθε να φτιάχνει συνταγές και να αποµνηµονεύει τα µυστικά τους. Μεγάλωσε, άλλωστε, µέσα στην κουζίνα του εστιατορίου που διατηρούσε η οικογένειά της στη Νάουσα. Όντας αυτοδίδακτη, αλλά µε δίψα για τη γαστρονοµία, εξέλιξε τις γνώσεις της στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Και συνεχίζει να παραµένει µια παθιασµένη µαγείρισσα, που «ταξιδεύει» την ελληνική κουζίνα σε όλο τον κόσµο.

Έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές την Ελλάδα, µαγειρεύοντας µε ζήλο σε παγκόσµιες διοργανώσεις, πάντα προβάλλοντας την ελληνική γαστρονοµία, τη µεσογειακή διατροφή και τα ελληνικά προϊόντα. Η Αργυρώ κατέχει τον τίτλο της «Πρέσβειρας της κουζίνας του Αιγαίου για τη γαστρονοµική περιφέρεια της Ευρώπης», τίτλο τον οποίο διατηρεί έως σήµερα.

Έχει διανύσει µια µεγάλη πορεία στον χώρο της εστίασης, µε το εστιατόριο «Παπαδάκης» να ξεκινά από τα µέσα της δεκαετίας του 1990 στην Πάρο και τα τελευταία 20 χρόνια να συνεχίζει τη λειτουργία του στην Αθήνα. Η Αργυρώ «εισέρχεται» τηλεοπτικά, σχεδόν για δυο δεκαετίες, στα σπίτια και τις κουζίνες µας καθηµερινά, µοιράζοντάς µας απλόχερα τις συνταγές της και όλα τα µυστικά επιτυχίας που κατέχει. Έχει αρθρογραφήσει σε µεγάλες εφηµερίδες και περιοδικά, ενώ έχει συγγράψει 10 επιτυχηµένα βιβλία µαγειρικής και κάποιες ειδικές γαστρονοµικές εκδόσεις.

Διαθέτει ένα από τα µεγαλύτερα site µαγειρικής της χώρας µας, το argiro.gr, είναι ενεργή στα SoMe και διατηρεί επικοινωνία µε εκατοντάδες χιλιάδες θερµών υποστηρικτών της, που της στέλνουν σχόλια, συνταγές και ευχές.

Πιστεύει µε πάθος ότι η ελληνική κουζίνα είναι τόσο πλούσια και µοναδική, ώστε να µπορεί να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες του κόσµου, αποτελώντας ανεξάντλητη πηγή έµπνευσης όχι µόνο για τους Έλληνες νέους chef, αλλά και για τους chef όλου του κόσµου.«Από στόµα σε στόµα και από γενιά σε γενιά διαδίδεται και διατηρείται η Ελληνική κουζίνα.» Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου και το µότο της Αργυρώς.


Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου, MSc, PhD, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Αναστάσιος Παπαλαζάρου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος και διδάκτορας του Τµήµατος Επιστήµης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστηµίου. Το 1993-94 σπούδασε στο King’s College του πανεπιστηµίου του Λονδίνου αποκτώντας το µεταπτυχιακό του δίπλωµα στην κατεύθυνση Human Nutrition. Το 2001-2003 απέκτησε δεύτερο µεταπτυχιακό δίπλωµα στην Αθλητική Διατροφή από το Τµήµα Επιστήµης Διατροφής και Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήµιο, ενώ το Σεπτέµβριο του 2011 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο ίδιο Τµήµα µε αντικείµενο την επίδραση ενός µοντέλου τροποποίησης συµπεριφοράς σε ασθενείς µε νοσογόνο παχυσαρκία. 

Διατηρεί το προσωπικό του διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα από το 1996. Το προσωπικό του ενδιαφέρον τόσο ερευνητικά όσο και επαγγελµατικά επικεντρώνεται στην αντιµετώπιση της παχυσαρκίας και είναι από τους πρώτους διαιτολόγους στην Ελλάδα που ασχολήθηκε µε την επίδραση της τροποποίησης συµπεριφοράς (Behavior modification) στην απώλεια βάρους. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πολλά συνέδρια σε Ελλάδα κι εξωτερικό. Είναι συγγραφέας 4 βιβλίων.


Ελισάβετ Δελεχά, Φωτογράφος, food stylist

Η Ελισάβετ Δελεχά ξεκίνησε την επαγγελµατική της πορεία ως σεφ και εργάστηκε συνολικά 11 χρόνια σε κουζίνες εστιατορίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από µικρή ηλικία είχε ανεπτυγµένη αισθητική και έντονη αγάπη για τα εικαστικά, γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια έκανε µια στροφή στην καριέρα της και αποφάσισε να ασχοληθεί µε τη φωτογραφία και το food styling. Οι πρώτες της δηµιουργίες βρίσκονται σε βιβλία που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Σταµούλη (Η Διατροφή στη Νηστεία και Σεφ… στο παρά πέντε). Εκτός από τα βιβλία µαγειρικής, ασχολείται µε διάφορα φωτογραφικά project, δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση στη λεπτοµέρεια, στην ανάδειξη των πρώτων υλών αλλά και στην ιστορία πίσω από τη δηµιουργία του φαγητού. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.


Από στόμα σε στόμα – Θησαυροί της Ελληνικής κουζίνας

Συγγραφείς: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, Αναστάσιος Παπαλαζάρου

Φωτογραφίες συνταγών, Food & Prop Styling: Eλισάβετ Δελεχά

Φωτογραφίες: Robert McCabe, Aλέξανδρος Αντωνιάδης

Makeup/Hair style Αργυρώς Μπαρμπαρίγου και Grooming Αναστασίου Παπαλαζάρου: Θάνος Μόλος

KB: 2758
ISBN: 978-960-618-084-2
Σχήμα: 21×25.7 εκ.
Σελίδες: 352


Γίνε Συνδρομητής!

Ζήτησε να λαμβάνεις τα newsletter μας για να μαθαίνεις πρώτος τις καλύτερες προσφορές, τις νέες κυκλοφορίες και τους διαγωνισμούς μας!