Ο Έναστρος ουρανός στη Μυθολογία

Οι εκδόσεις ΘΥΡΑ με χαρά ανακοινώνουν κυκλοφορία του βιβλίου Ο έναστρος ουρανός στη Μυθολογία του συγγραφέα και ομότιμου καθηγητή Αστρονομίας Σταύρου Αυγολούπη.
Μέσα στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του μικρού αναγνώστη ο χάρτης του γαλαξία και των αστερισμών, που είναι ορατοί από την Γη.

Ο συγγραφέας καταφέρνει να αποδώσει με απλό και κατανοητό από τα παιδιά τρόπο τις επιστημονικές πληροφορίες για τα άστρα, τον Ήλιο, τους Γαλαξίες και τους αστερισμούς, που μαγεύουν τον άνθρωπο που ατενίζει τον νυχτερινό ουρανό. Ταυτόχρονα με την επιστημονική γνώση παρουσιάζεται και η γοητευτική μυθολογία, την οποία έπλασαν οι αρχαίοι Έλληνες. Από αυτήν πήραν και τις ονομασίες τους οι αστερισμοί, οι οποίες έφτασαν ως το σήμερα.

Πότε γεννιέται ένας αστέρας; Από πού πήρε την ονομασία του ο Ωρίωνας; Τι σχέση έχει η Πούλια με τον Αυγερινό; Υπάρχουν αστέρια Γίγαντες; Πότε ένας αστέρας βρίσκεται στην μεσουράνησή του; Αυτά κι άλλα πολλά θα ανακαλύψουν οι μικροί αναγνώστες στα μικρά και περιεκτικά κείμενα. Ταυτόχρονα η εικονογράφηση της Στεφανίας – Δήμητρας Ψαρρά, που αποδίδει με υπέροχο τρόπο την ομορφιά του ουρανού, θα ενθουσιάσει τα παιδιά.

Επιπλέον το βιβλίο περιέχει δραστηριότητες, που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων, για την εμβάθυνση και την καλύτερη κατανόηση του υλικού του βιβλίου.

Όταν ο χειμώνας έρχεται, η νύχτα ομορφαίνει,
με το σκοτάδι έρχονται τα πιο λαμπρά αστέρια,
σε μια γωνιά του ουρανού είν’ όλα μαζεμένα.

Με το βιβλίο αυτό, ο συγγραφέας θα σας ταξιδέψει ψηλά, στον πανέμορφο ουρανό, ανάμεσα στους αστερισμούς του Ταύρου, του Ωρίωνα, του Μεγάλου Σκύλου, του Ηνίοχου και των Διδύμων και θα ψιθυρίσετε τη γοητευτική μυθολογία τους. Θα μάθετε να τους αναγνωρίζετε και να σας συντροφεύουν τιςέναστρες νύχτες…


Τίτλος: Ο Έναστρος ουρανός στη Μυθολογία
Συγγραφέας: Σταύρος Ι. Αυγολούπης
Εικονογράφηση: Στεφανία-Δήμητρα Ψαρρά
Κ.Β.: 2770
ISBN: 978-618-5404-51-2
Σχήμα: 21×29
Σελίδες: 32


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Σταύρος Αυγολούπης, Ομότιμος Καθηγητής Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει διδάξει Μαθηματικά και, κυρίως, διάφορα Μαθήματα Αστρονομίας και Αστροφυσικής στους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής, του Τμήματος Μαθηματικών και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει πολλές ερευνητικές συνεργασίες στην Κατεύθυνση της «Παρατηρησιακής Αστρονομίας» με διάφορα Κέντρα Δορυφορικών Τηλεσκοπίων καθώς και με διάφορα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα του Εξωτερικού.
Με τις πολυετείς παρατηρήσεις του σε διάφορα Αστεροσκοπεία του κόσμου, που ξεπερνούν τις 5.500 ώρες νυχτερινής παρατήρησης, σημείωσε πολύ ξεχωριστές και σημαντικές διεθνώς ανακαλύψεις στους μεταβλητούς αστέρες και κυρίως στον τομέα των «κύκλων δραστηριότητάς τους», αποκτώντας έτσι μεγάλη διεθνή αναγνώριση με περισσότερες από 1.500 αναφορές στο έργο του από άλλους επιστήμονες.
Πέρα από το σπουδαίο ερευνητικό του έργο, δημοσιευμένο σε έγκριτα Διεθνή Περιοδικά με κριτές και σε Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων, έγραψε και 16 βιβλία για φοιτητές, εκπαιδευτικούς, μαθητές, καθώς και για το ευρύ κοινό.
Υπηρετεί με μεγάλη αγάπη και τη διάδοση της αστρονομικής γνώσης, τόσο με διαλέξεις, όσο και με άρθρα και δημοσιεύσεις σε πολλά περιοδικά. Είναι μέλος του Δ.Σ. και του Ε.Σ. του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» του Α.Π.Θ. και μέλος της «Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής Ελέγχου», στο πλαίσιο του «Συμφώνου Συνεργασίας» μεταξύ του Α.Π.Θ., της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Αριστοτέλη, για τη δημιουργία του «Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης».
Το έργο του συγγραφέα περιλαμβάνει και τους εξής τίτλους: Η παιδική ζωή των άστρων, Εκδόσεις Α.Ε. Αφοί Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη, 2021, Η παιδική ζωή του Σύμπαντος – Τα παιδιά μαθαίνουν για το CERN, Εκδόσεις Α.Ε. Αφοί Κυριακίδη , Θεσσαλονίκη, 2020, Ένα παιδί μιλάει με τ’ άστρα, εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης, 2018, Στοιχεία Αστρονομίας, Β΄ Έκδοση, εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης, 2015, 2018, Ο Δασιλιάς της Γης, εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης, 2014, Το ρολόι του ουρανού, εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης, 2013, 2015, Παρατηρησιακή Αστρονομία, Β΄ Έκδοση Έγχρωμη, Βελτιωμένη & Συμπληρωμένη, εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης, 2012, 2020, Ο Γιος της Αστερόσκονης, Η ιστορία του Σύμπαντος για παιδιά, εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης, 2011, 2013, 2017, Αρχή & Τέλος, Η Ιστορία του Σύμπαντος, εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης, 2009, 2016, Το Εγγύς Διαστημικό Περιβάλλον της Γης, Ιστορία, Τεχνολογία και Επιστήμη της Αστρονομίας, εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης, 2008, 2010, Άρατος ο Σολεύς, Φαινόμενα και Διοσημεία, εκδόσεις ΖΗΤΡΟΣ, Θεσσαλονίκη 2007, Αστρονομικό Επιπεδόσφαιρο, εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης, 2007.

Γίνε Συνδρομητής!

Ζήτησε να λαμβάνεις τα newsletter μας για να μαθαίνεις πρώτος τις καλύτερες προσφορές, τις νέες κυκλοφορίες και τους διαγωνισμούς μας!