Ιστορία Κοινωνικής Πολιτικής


Κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με θέμα την ιστορία της κοινωνικής πολιτικής.

Στις σελίδες του βιβλίου παρουσιάζεται η εξελικτική πορεία μορφών κοινωνικής πολιτικής, από την πρωτόλεια αρωγή και ρύθμιση στους αρχαίους χρόνους, έως την ακμή τού κράτους πρόνοιας στον ύστερο 20ο αιώνα.

Η αναδίφηση ξεκινάει από την αρχαία Μεσοποταμία, περνάει στην αρχαία Αθήνα, και στο Βυζάντιο. Εξετάζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις ελληνικές κοινότητες της περιόδου εκείνης (με ειδικό κεφάλαιο για τα Αμπελάκια). Στρέφεται στα πρώτα χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας, στην περίοδο από το προνουτσιαμέντο στο Γουδί ως την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, και ολοκληρώνει την περιδιάβαση στην ελληνική περίπτωση με την περίοδο από την απελευθέρωση ως την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία. Κατόπιν, η προσοχή εστιάζεται στην ευρωπαϊκή Αναγέννηση και την μετάβαση από την θρησκευτική φιλανθρωπία στην εκκοσμικευμένη παρέμβαση έναντι της φτώχειας, και επικεντρώνεται στον εκτενή 19ο αιώνα με τις επαναστάσεις και το πρωτοβλάστημα της κοινωνικής πολιτικής.

Το τελευταίο ιστορικό κεφάλαιο παρουσιάζει τον σύντομο 20ο αιώνα και την ακμή τού σύγχρονου κράτους πρόνοιας, το οποίο πλέον βρίσκεται σε κρίση. Με βάση όλα αυτά οι συγγραφείς προβαίνουν σε ερωτήματα έναντι συμπερασμάτων σχετικά με την έννοια της κοινωνικής πολιτικής μέσα στην ιστορία, και το βιβλίο ολοκληρώνεται με ένα επίμετρο που αναζητά την διασύνδεση της ιστορικής εξέλιξης της κοινωνικής πολιτικής με πολιτικές θεωρίες της νεωτερικότητας.

Οι συγγραφείς των κειμένων είναι οι: ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΡΑΜΠΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΓΑΝΑΚΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΥΓΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΟΥΖΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΚΡΑΛΛΗ, ΝΙΚΟΣ ΛΕΑΝΔΡΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ, ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΕΙΤΑΝΙΔΟΥ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο πατήστε εδώ.

Γίνε Συνδρομητής!

Ζήτησε να λαμβάνεις τα newsletter μας για να μαθαίνεις πρώτος τις καλύτερες προσφορές, τις νέες κυκλοφορίες και τους διαγωνισμούς μας!