Αναστασία Σουσώνη: “Η απελπισία είναι ένα μεγάλο ψέμα!”

Η Αναστασία Σουσώνη

Πότε ξεκίνησες να γράφεις το «Στο τελείωμα της μέρας»;
Η συγγραφή του βιβλίου ξεκινάει πολλά χρόνια πρίν, κάπου στις αρχές του 2000, σχεδόν παράλληλα με τα γεγονότα στα οποία αναφέρομαι και είναι κατά κάποιο τρόπο το ημερολόγιο μιας ιστορίας. Οι χαρακτήρες του βιβλίου, ακόμα και οι διάλογοι, είναι αληθινοί όπως και όλη η ροή είναι αποδοσμένη όπως συνέβη, πέρα από κάποιες λεπτομέρειες τις οποίες δεν έπρεπε να συμπεριλάβω προκειμένου να προστατέψω τα δεδομένα αυτών των ανθρώπων. Το βιβλίο γράφτηκε μέσα σε δύο χρόνια και από τότε παρέμενε κλεισμένο μέσα σε ένα ντουλάπι μέχρι που κάποια στιγμή δυο δικοί μου άνθρωποι που τους το είχα εμπιστευθεί τότε μου το θύμισαν σχεδόν ταυτόχρονα και μάλιστα ήταν περίεργο το πώς το θυμήθηκαν ενώ το είχα εγώ σχεδόν ξεχάσει γιατί είχε περάσει αρκετός καιρός, δηλαδή χρόνια. Αποφάσισα λοιπόν να το ανοίξω για να το ξαναδιαβάσω χρόνια μετά και τότε κατάλαβα ότι εκείνα τα γεγονότα στα οποία αναφερόμουν έχτιζαν μια ολοκληρωμένη ιστορία σαν τα κομμάτια ενός παζλ τα οποία περιέγραφαν μεγάλες και διαχρονικές αλήθειες.

Πώς αποφάσισες να ξεκινήσεις να γράφεις γι’ αυτή την ιστορία;
Να πω καταρχήν ότι μου άρεσε να διαβάζω βιβλία από μικρή ηλικία και θυμάμαι τον εαυτό μου να αναζητά την πραγματικότητα μέσα από στις ιστορίες τους γιατί κάθε φορά που με ενθουσίαζε ή που με άγγιζε κάτι πολύ, σκεφτόμουν ότι το πιθανότερο θα ήταν να μην είναι αληθινό εκείνο που διάβαζα μιας και ο συγγραφέας μπορεί να το δημιούργησε σε μια στιγμή έμπνευσης οπότε ήξερα ότι δεν έπρεπε να το αφήσω να με επηρεάζει ή ακόμα και να με εμπνέει όσο θα ήθελα γιατί είναι κι η αληθινή ζωή που με περιμένει όταν θα κλείσω το βιβλίο. Με λίγα λόγια σκεφτόμουν: “αυτά δεν γίνονται”.

Πίστευα και πιστεύω ότι οι ομορφότερες ιστορίες είναι οι αληθινές γιατί ο αναγνώστης παίρνει την ικανοποίηση εάν κάπου ταυτιστεί ή νιώσει κάποια παρηγοριά ή μια ελπίδα, ότι αυτό δεν έγινε επειδή ο συγγραφέας είχε μόνο κάποια καλή ιδέα που ενδεχομένως μπορεί και να συμβεί αλλά επειδή συνέβη πραγματικά σαν γεγονός. Εκείνο που με παρακίνησε τότε ήταν το να καταγράψω τα γεγονότα που έβλεπα κοντά μου να εκτυλίσσονται στον ίδιο χρόνο περίπου που συνέβαιναν επειδή μου έκαναν εντύπωση. Πάντοτε ήθελα να γράψω μια αμιγώς αληθινή ιστορία και είμαι ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία.

Πόσο δύσκολο είναι να γράψει κανείς μία αληθινή ιστορία, ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες;
Εκείνο τον καιρό ήμουν στην ίδια ηλικία περίπου με τα νέα κορίτσια που αναφέρω και δεν μου ήταν δύσκολο, αντίθετα έρρεε μέσα μου η ανάγκη του να καταγράψω τα γεγονότα ώστε κι η ίδια να μπορέσω να τα κατανοήσω. Το δύσκολο κομμάτι ήταν αργότερα όταν σε αυτή την ηλικία στην οποία βρίσκομαι, προσπάθησα να το φέρω στη μορφή του πιο επίσημου βιβλίου, το τρόπον τινά, ημερολόγιο γεγονότων που είχα στα χέρια μου γιατί έπρεπε να συνδέσω τον τρόπο γραφής του τότε με τον τρόπο γραφής και σκέψης του τώρα αλλά με τρόπο τέτοιο που να μην πειράξω τα χαρακτηριστικά που είχε αρχικά το βιβλίο, δηλαδή να κρατήσω αυτό το νεανικό πνεύμα που είχε όταν γραφόταν. Παράλληλα δεν ήθελα να προσβάλω κανένα πρόσωπο της ιστορίας αλλά ούτε και να ωραιοποιήσω καταστάσεις, ήθελα να καταγραφεί η πραγματική απελπισία που αισθάνεται ένας άνθρωπος μέσα στο αδιέξοδο αλλά ούτε και να επιβαρύνω υπερβολικά τον αναγνώστη. Ήταν μια πάλη με τις ισορροπίες. Επίσης πάνω στην ανακατασκευή του βιβλίου έψαχνα ό,τι επιπλέον στοιχεία χρειάστηκα για να ολοκληρώσω το παζλ του χρόνου γιατί αυτές οι κοπέλες μεγάλωσαν πια. Μίλησα  δηλαδή αρκετές φορές με τους πρωταγωνιστές του, οι οποίοι μου έδωσαν φυσικά και την άδεια. Οπότε και αυτή η φάση κράτησε άλλα δυο χρόνια περίπου. Αλλά πραγματικά είδα το βιβλίο με αυτόν τον τρόπο να ωριμάζει μέσα στο χρόνο. Νιώθω ευλογημένη που καταπιάστηκα με αυτό, δηλαδή με τους ανθρώπους που μου εμπιστεύτηκαν την δημοσιοποίηση των ιστοριών τους αλλά και με τα πρόσωπα που συνετέλεσαν στο να βγει προς τα έξω, να διορθωθεί και να εκδοθεί.

Μίλησέ μας για τους ήρωες του βιβλίου.
Η κύρια ηρωίδα του βιβλίου είναι η Ιόλη, μια εικοσάχρονη κοπέλα η οποία κουβαλάει ένα βεβαρημένο παρελθόν λόγω του ότι μεγάλωσε μέσα σε μια ασταθή οικογένεια. Κάποια στιγμή συνειδητοποιεί ότι έχει καταβληθεί από τις δυσκολίες κι ότι στην ουσία έχει παραιτηθεί από τη ζωή. Αισθάνεται κουρασμένη και θα λέγαμε να βυθίζεται μέσα σε μια κατάθλιψη. Η ζωή της είναι κάπως παράλληλη με μια συνομήλικη και καλή της φίλη με την οποία μοιράζονται επί χρόνια παρόμοια οικογενειακά προβλήματα.

Πάνω στην αρχή της ζωής τους λοιπόν και ζώντας ακόμα μέσα σε δύσκολες καταστάσεις πρέπει να προχωρήσουν. Η ιδέα ήταν της Ιόλης στο να ψάξουν και να βρουν έναν τρόπο για να φύγουν μαζί από τα σπίτια τους. Όλα όμως γίνονται ακόμη πιο δύσκολα και ακατανόητα. Ταυτόχρονα γνωρίζουν κι οι δύο, Ιόλη και Μάχη, κάποιους νέους ανθρώπους αντίστοιχα, κι οι ζωές τους μπαίνουν σε νέα τροχιά για την κάθεμιά, ξεχωριστά αυτή τη φορά. Κι ενώ η Ιόλη ενώ προσπαθεί πολύ να πραγματοποιήσει το όνειρο του δικού της σπιτιού ή να κάνει μια αλλαγή γύρω της όλα πέφτουν στο κενό με αποτέλεσμα να φτάσει στην τέλεια απελπισία. Όλοι οι άνθρωποι, ακόμα και ο νέος καλός άνθρωπος που έχει έρθει στη ζωή της δεν είναι ικανοί να την κρατήσουν να μην ”πέσει”.

Νομίζω ο άνθρωπος δεν έχει από μόνος του τη δύναμη που χρειάζεται εκείνη τη δύσκολη στιγμή για να σηκωθεί… Κατόπιν και μέσα από θαυμαστά γεγονότα μαθαίνει σταδιακά την υπομονή και την ειρήνη στη σκέψη της. Όλοι όσοι εμπλέκονται στην ιστορία είναι σε θέσεις που έχουμε όλοι πάνω κάτω βρεθεί, είτε όταν ήμασταν πιο νέοι είτε σαν γονείς. Είναι δηλαδή δύσκολο να μην ταυτιστεί κανείς με έναν τουλάχιστον από τους ήρωες του βιβλίου.

Τι εύχεσαι στους αναγνώστες και στις αναγνώστριες που θα το διαβάσουν;

Εύχομαι να αισθανθούν ότι κάποιος τους σκέφτεται όταν πονούν πολύ και ότι τους καταλαβαίνει. Η ελπίδα και μέσα στην απελπισία υπάρχει αρκεί να κάνουν ένα βήμα πίσω από εκείνο που νιώθουν τη δύσκολη στιγμή θολωμένοι, καλό ή σωστό και ν’ αφήσουν τον χρόνο να κάνει τα… δικά του. Η μέρα δεν τελειώνει για πάντα όταν έρθει η νύχτα κι η νύχτα δεν τελειώνει για πάντα όταν έρθει η μέρα.  H  απελπισία είναι ένα μεγάλο ψέμα. Πραγματικό ψέμα, και να μην αφήσουν τον εαυτό τους ποτέ να παρασυρθεί από αυτό. Θα αποζημιωθούν πολύ σύντομα για όλα! Κάποια μέρα δε, θα έρθει κι η  ανέσπερη μέρα…

____

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Τμήμα Πωλήσεων των Εκδόσεων Σταμούλη, 210- 52 38 305, ή στείλτε email στο sales@stamoulis.gr.
Για ηλεκτρονικές παραγγελίες επισκευθείτε το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο: www.stamoulis.gr

Kείμενα: Αναστασία Σουσώνη
Χρον. Έκδοσης: 2020
Κ.Β.: 2694
ISBN: 978-618-5404-15-4
Σχήμα: 14×21
Σελίδες: 264

Γίνε Συνδρομητής!

Ζήτησε να λαμβάνεις τα newsletter μας για να μαθαίνεις πρώτος τις καλύτερες προσφορές, τις νέες κυκλοφορίες και τους διαγωνισμούς μας!