Η Κατερίνα Δενδουλάκη από το “Μαμά για Σπίτι” διαβάζει “Στέφανα από Λυγαριά”

Λένε πως η ίδια η ζωή φτιάχνει τις πιο συναρπαστικές ιστορίες, τα πιο εκπληκτικά μυθιστορήματα, αυτά που η φαντασία του ανθρώπου δεν φτάνει να δημιουργήσει. Διαβάζοντας το πρώτο μυθιστόρημα ενηλίκων της Μυρσίνης Βιγγοπούλου, που φέρει τον τίτλο «Στέφανα από λυγαριά», δεν μπορεί κανείς παρά να το παραδεχτεί κι ο ίδιος. Η αγαπημένη συγγραφέας, που μας έχει συνηθίσει να διαβάζουμε με λαχτάρα τα παιδικά και εφηβικά της βιβλία, μας χάρισε αυτή την φορά ένα απολαυστικό μυθιστόρημα για ενήλικες. Βασισμένη σε αληθινές ιστορίες, τις οποίες άκουσε από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές τους, όπως ακριβώς τις έζησε, τις αναβίωσε και μας τις χάρισε με την υπέροχη γραφή της, καταφέρνοντας να μας ταξιδέψει στον χρόνο και στον τόπο.

Τα συναισθήματά μου καθώς διάβαζα το βιβλίο

Διαβάζοντας το βιβλίο πολλές φορές έκλαψα και άλλες τόσες ένιωσα να ανατριχιάζω από δέος. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: βαθιά κι αληθινή πίστη μέσα σ’ αγνή και άδολη καρδιά. Γι’ αυτούς η πίστη δεν ήταν απλά μια τυπική ευλάβεια. Στερημένοι από κάθε ανθρώπινο μέσον κι αποκούμπι, μοναδικό τους στήριγμα ήταν ο Θεός κι οι Άγιοί Του. Οι Άγιοι δεν ήταν μορφές σε εικόνες. Ήταν ζωντανοί, ολοζώντανοι. Τους έλεγαν τους καημούς, τα παράπονα και τις χαρές τους. Τους έβλεπαν σε όνειρα να τους δίνουν μηνύματα και τους συναντούσαν στα σοκάκια της Σαλονίκης και στα χωράφια. Κι αυτό ήταν εντελώς φυσικό γι’ αυτούς. Ούτε φόβος, ούτε αμφιβολία, ούτε δισταγμός. Σε εμάς τους ανθρώπους του 21ου αιώνα, που ο ορθολογισμός έχει περάσει πια στα γονίδιά μας, όλα αυτά μας φαίνονται ίσως σαν παραμύθια ή απλώς ως αφέλειες αγράμματων ανθρώπων. Την απάντηση σ’ αυτό την δίνει μέσα στο ίδιο το βιβλίο, ένα ψωμωμένο στάχυ στην ερώτηση ενός αχυροκαλάμου: «Τι είναι το θαύμα;» – «Ένα δώρο του Θεού είναι στον κουρασμένο άνθρωπο. Άλλοτε για να τον φέρει στον δρόμου Του, άλλοτε για να τον γλυκάνει». – «Εκείνοι το καταλαβαίνουν; Μα… οι άγιοι πώς εμφανίζονται;» – «Η λογική δεν το δέχεται. Μόνο αυτοί που έχουν πίστη άδολη το νιώθουν. Οι άγιοι είναι τα αγαπημένα παιδιά του Θεού. Σαν αστραπή τρέχουν στα περατα της γης και βοηθούν τοςυ ανθρώπους. Όσους τιμούν τη μνήμη τους, τους κερνούν ευλογίες»…

Διαβάστε όλη την παρουσίαση εδώ

Γίνε Συνδρομητής!

Ζήτησε να λαμβάνεις τα newsletter μας για να μαθαίνεις πρώτος τις καλύτερες προσφορές, τις νέες κυκλοφορίες και τους διαγωνισμούς μας!