«Το μυστικό της Κλάρας» Ένα μυθιστόρημα  που γράφτηκε για εφήβους, μα σπάει τα κόκαλα μιας ολόκληρης κοινωνίας

της Τίνας Βλασταράκου

Με άρπαξε από τις πρώτες του κιόλας σελίδες. ‘Ισως γιατί ήμουν κι εγώ έφηβη κάποτε και σίγουρα γιατί πριν λίγα χρόνια ήμουν και μαμά εφήβων και ίσως γιατί συνεχίζω να είμαι μέλος μιας κοινωνίας που μεγαλώνει εφήβους.

Διαβάζοντάς το, βίωσα το κάθε γεγονός στη ζωή της Κλάρας και από τη μεριά του κοριτσιού μα και από την άλλη μεριά ,την απέναντι, των φίλων, των συμμαθητών αλλά και των ενηλίκων. Με πόνεσε ο κλειστός κόσμος των εφήβων, μα πολύ περισσότερο, με πόνεσε η κοινωνία των ενηλίκων που πολλές φορές μιλάει ακαταλαβίστικα, εγωιστικά και εγωκεντρικά, βομβαρδίζοντας τα παιδιά της με λάθος μηνύματα και κενές επιστημονικές και ψυχολογικές θεωρίες. Θεωρίες που στερούνται της έμπρακτης απόδειξής τους και ξεχειλίζουν από το υπερτιμημένο εγώ των δήθεν μορφωμένων και έμπειρων εκφραστών τους. ‘Ισως κάποτε να βίωσα κι εγώ τέτοιους βομβαρδισμούς, γι αυτό και συμπάσχω διαβάζοντας την Κλάρα. Και ίσως κάποτε να βομβάρδισα κι εγώ με θεωρίες που δεν ταίριαζαν στους εφήβους. ‘Ισως…Κι αν το έκανα απολογούμαι και ζητώ συγνώμη. Διαβάζοντας την Κλάρα, ένιωσα να συγκλονίζομαι από τα γεγονότα στη ζωή του κοριτσιού, το στομάχι μου σφιγγόταν κάθε τόσο λες και έτρωγα γροθιά και ενίοτε έσφιγγα τα χέρια μου σε μπουνιές θέλοντας να χτυπήσω επάνω σε κείνα τα μαχαίρια που ματώνουν τις κοινωνίες των εφήβων, με μια ελευθερία που τη λένε πρόοδο, ανεξαρτησία, αυτονομία και αυτοδιάθεση. Το μυστικό της Κλάρας είναι ένα βιβλίο που πυροβολεί προς πάσα κατεύθυνση, προσδοκώντας την αφύπνιση μιας κοινωνίας που γέμισε από ανθρώπους κουρασμένους και θλιβερά αμετακίνητους από ένα βαθιά ριζωμένο και αμετάπειστο εγώ. Στο βιβλίο αυτό συνάντησα το απωθημένο που εκπροσωπείται από μια μεγάλης μερίδα ενηλίκων, που ίσως ψάχνει να βρει την αδικοχαμένη της νιότη στο πρόσωπο των παιδιών της, προβάλλοντας σε αυτά το δικό της ανεκπλήρωτο όνειρο.

Διαβάστε όλη την βιβλιοκριτική της Τίνας Βλασταράκου εδώ

Γίνε Συνδρομητής!

Ζήτησε να λαμβάνεις τα newsletter μας για να μαθαίνεις πρώτος τις καλύτερες προσφορές, τις νέες κυκλοφορίες και τους διαγωνισμούς μας!