Κριτική Βιβλίου – Το Χέλι ο Γλιστρούλης

Είναι αλήθεια πως η παιδική λογοτεχνία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μεγάλα άλματα και τα νέα βιβλία που εκδίδονται είναι ποιοτικά και φτιαγμένα με μεράκι και ευαισθησία. Επειδή η εποχή μας απειλείται από πολλά προβλήματα, τα βιβλία που έχουν περιβαλλοντικά θέματα κεντρίζουν περισσότερο το ενδιαφέρον των παιδιών. Τα συγκεκριμένα αναγνώσματα αναπτύσσουν υπεύθυνες στάσεις για να συμβάλλουν και τα ίδια στην προστασία της οικολογικής ισορροπίας. Μαθαίνοντας στα παιδιά την ποιότητα και διδάσκοντας τις αξίες της ζωής, οι αυριανοί μας πολίτες θωρακίζονται από μια ηθική που έχει σχέση με το περιβάλλον. Αυτή είναι η περιβαλλοντική ηθική. Γνωρίζοντας όλα αυτά, η συγγραφέας έγραψε Το χέλι ο Γλιστρούλης και προσπάθησε να περάσει τα μηνύματα της αλλά και να συνδέσει την τοπική ιστορία με το περιβάλλον.

Η περιοχή του Αμβρακικού είναι ο χώρος που λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα του βιβλίου. Πιο συγκεκριμένα, η Ροδιά και ο υγροβιότοπος. Εκεί βρίσκεται το Κέντρο Υγροτόπων Ροδιάς που εδώ και χρόνια συμβάλλει με το σημαντικό έργο του. Ο ήρωας του βιβλίου, ο Γλιστρούλης. είναι ένα ζωηρό χέλι που με την ενηλικίωση του γίνεται ένα ενθουσιώδες και χαρούμενο θαλασσινό. Μαζί με την αδελφή του την Κρυσταλλένια μεγαλώνει μέσα στην περιοχή που περικλείει η Ροδιά. Αγαπά τους ανθρώπους, τα πτηνά, τα βουβάλια και ακολουθεί χαρούμενο τα πριάρια που ξεναγούν τους μαθητές. Και ενώ ζει ανέμελα παραμονεύει ο κίνδυνος. Αυτός που όταν έλθει γίνεται αμείλικτος για όλους. Ο Γλιστρούλης ακροβατεί στα όρια της ανυπαρξίας γνωρίζοντας πως πλησιάζει στο τέλος του. Όμως η Κρυσταλλένια τον στηρίζει. Του θυμίζει τα παλιά, του δίνει την ελπίδα. Και ο Γλιστρούλης σηκώνει το ανάστημα. Ρίχνει σάλτο στην απέναντι πλευρά που είναι η ελπίδα. Και με δύναμη πνοής μπροστά στον κίνδυνο γίνεται σοφότερος. Ξέρει πως η ζωή δεν είναι για ξόδεμα, μα ανάγκη για πίστη και ευλογία στον Δημιουργό. Σώζεται, ξαναγυρίζει και συναντά όλα τα είδη που μεγάλωσε και τους «φωνάζει μυστικά στο βυθό πως η ζωή στον Αμβρακικό συνεχίζεται…».

 

Ένα υπέροχο παραμύθι από τη Μυρσίνη Βιγγοπούλου, που με την εικονογράφηση της Τέτης Σώλου απογειώνεται. Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια αυτή και πιο πολύ του Κέντρου Υγροτόπων Ροδιάς να υιοθετήσει και να υποστηρίξει αυτή την έκδοση που διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο την περιοχή μας. Θα ήταν ευχής έργο να αγοράσετε αυτό το παραμύθι και μικροί και μεγάλοι να ταξιδέψετε μαζί του. Άλλωστε, Το χέλι ο Γλιστρούλης αξίζει μια περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη μας, μα πιο πολύ στο βάθος της καρδιάς μας.

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

Περιοδικό Index

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Γίνε Συνδρομητής!

Ζήτησε να λαμβάνεις τα newsletter μας για να μαθαίνεις πρώτος τις καλύτερες προσφορές, τις νέες κυκλοφορίες και τους διαγωνισμούς μας!